Kiflice sa sirom koje se tope u ustima.
Ne samo dok su tople, već i kada se ohlade.
Lagane, meke, ukusne.
Sastojci:
900 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika soli
1 kašika šećera
20 g kvasca
3,5 dl mleka
2 dl vode
2 dl ulja
Za premazivanje testa (okvirno):
100 g omekšalog maslaca/margarina/masti
Za fil:
500 g sira
2 jajeta
Za završnicu:
1 jaje
morska so, kim, lan, susam
Priprema:
Sjediite kvasac, kašiku brašna, šećer i malo mleka.
Ostavite da smesa odstoji na toplom mestu 15-tak minuta.
U posudu za mešenje sipajte brašno koje ste sjedinili sa praškom za pecivo i solju.
Napravite udubljenje.
Sipajte nadošao kvasac, ostatak mleka, vodu i ulje.
Umesite glatko testo.
Posudu dobro upakujte i ostavite testo da duplo naraste.
Za fil sjedinite sir i jaja.
Kada testo naraste, podelite ga na dva dela i svaki deo razvijte u što veći pravougaonik.
Premažite masnoćom, isecite na željeni broj trouglova (20 cca).
Stavljajte po kašičicu sira i uvijajte kiflice.
Ređajte ih u pleh, premažite umućenim jajetom, pospite semenkama i morskom solju (po želji)
Ostavite ih da se odmaraju oko 20 minuta i pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Umesto mleka, možete koristiti jogurt.
A umesto obične vode, gaziranu vodu.
Ukoliko se odlučite za gaziranu vodu, izostavite prašak za pecivo.
Kiflice sa sirom pripremljene na ovaj način ostaju meke i sutradan.
Na isti način možete pripremiti kiflice sa džemom po izboru.
U testo dodajte vanilin šećer i rendanu limunovu koricu.
Kiflice sa džemom možete posuti semenkama po izboru i krupnim šećerom.
Ili nakon pečenja, šećerom u prahu.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
No comments:
Post a Comment