Džem ili marmelada od višanja?!
Najčešće biram marmeladu.
Mnogi kažu da se pre odlučuju za džem zbog komadica voća.
Tada su sigurni da je džem napravljen od voća.
Ali, ima više pokazatelja koji govore da li su džem, pekmez ili marmelada napravljeni od voća.
Kada su u pitanju kupovni džemovi, u većini slučajeva voće su upravo ti komadići, a ostalo razni dodaci.
Marmelada od višanja ima božanstven ukus i aromu.
Višnje želiraju, pa nije potrebno dodavati zgušnjivače.
Savetujem da birate mesnatije višnje.
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Mere su za 2 teglice.
Marmelada od višanja, sastojci:
850 g višanja, očišćenih (to je cca 1 kg neočišćenih višanja)
250-300 g šećera
Marmelada od višanja, priprema:
Sjedinite višnje i šećer i kuvajte ih na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
Usitnite ih štapnim mikserom ili nekim drugim procesorom za hranu i kuvajte dok varjača ne počne da ostavlja trag na šerpi.
Marmeladu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite metalnim zatvaračima, pasterizujte ili stavite u dunst.
Čuvajte na uobičajen način.
Vanilice su odlične sa mrmeladom od višanja.
Savetujem da probate.
Recept šaljem Frani sa bloga Žlicom i vilicom.
Ajme, koliko nas je! igrica za blogere.
Mesec januar 2017. godine.
Tema: višnje.
Krasno izgleda!
ReplyDeleteUkus je još bolji :). Hvala :)
Delete