Džem od višanja i trešanja - kombinacija kojoj ne možete odoleti.
Miris koji opija, ukus koji osvaja,
Ukoliko do sada nije pripremali džem u ovoj kombinaciji, savetujem da ga napravite.
Marmelada se priprema na isti način - samo na kraju usitnite celu količinu.
Sastojci:
1 kg očišćenih višanja
1 kg očišćenih trešanja
750 g šećera*
(*količina šećera varira u zavisnosti od toga koliko su višnje i trešnje slatke.)
Priprema:
Koristite šerpu prečnika oko 30 cm.
Sjedinite višnje, trešnje i šećer.
Kuvajte na višoj temperaturi oko sat vremena.
Potom smanjite i kuvajt još oko sat na nižoj temperaturi.
Izblendirajte trećinu smese (ili više po ukusu).
Kuvajte do željene gustine.
Uzmite u obzir da će džem od višanja i trešanja biti gušći kada se ohladi.
Ukoliko volite baš guste džemove, na ovu količinu možete dodati oko 200 g rendanih jabuka (dodajte ih nakon sat vremena kuvanja).
(Postupak pripreme je isti nakon dovanja jabuka kao i bez.)
Dužina kuvanja varira - zavisi od toga koliko su višnje i trešnje sočne.
Ukoliko niste sigurni da je vaš džem dovoljno gust, izvadite nekoliko kašika u činijicu, hladite mešanjem, a potom stavite u frižider na desetak minuta.
Gotov džem sipajte u sterilisane teglice, zatvorite metalnim zatvaračima i pastrizujte ili stavite u dunst.
Džem od višanja i trešanja možete koristiti kao i sve druge džemove.
Napominjem da poseban ukus daje Bačkoj štrudli u kombinaciji sa makom (jedna štrudla sa makom, druga sa džemom po ovom receptu, pa upletene).
A korpica plava.
Pa, da!
Kupili smo je za zeku.
Ali dok zeka ne uskoči u nju, iskoristila sam je za slikanje.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
prvo sam videla korpicu plavuu ;)))
ReplyDeleteDA, lepa je :). Zekan raste, pa možda neće stati u nju :)
Deletei kada ideš u kupovinu jagoda ili malina npr ... uvek je zgodno poneti svoju plastičnu činiju, da se to voće ne ugnječi;
ReplyDeleteUvek nosim, ali ovo voće je iz bašte. Koristili smo kofice :)
DeleteJel dodavanje jabuka u višnje ne promeni ukus višnje?
ReplyDeletePravila sam jednu turu sa jabukama - višnje, trešnje i jabuke. To je jako mala količina, procentualno u odnosu na druge sastojke. Ne menja ukus. U svakom slučaju, bolje jabuke nego razni fiks-ovi :)
DeleteKristina, u pravu si ja ne koristim ni šećer već samo voće i kuvam ga dugo. Pravila sam džem od jabuka ali nisam se setila da pomoću jabuke zgnusnem džem već ga samo dugo kuvam. I ja imam svoje voće evo sad ću da kuvam od ribizli i dodaću jabuke pa javljam kad završim.
ReplyDeleteJabuke na kraju stavite, da se ne bi lepilo. Bez šećera sam do sada kuvala samo od šljiva. Moraću da probam još nešto :)
DeleteJa sam kuvala od jabuka, kruške, breskve, kajsije, maline, jagode, šljive i sad kuvam od crvene ribizle. Šljive kuvam u rerni tj. pečem ih u pekaču. Jabuke, kruške, breskve, kajsije sa malo vode, čisto da ogreznu i kuvanjem da se raskuvaju jer volim kad se osete komadi voća. Maline isto mora trun vode na dno posude jer su one inače suve a u jagode ne dodajem ništa one same puste vodu. Samo mora da se kuva malo duže da uvri tečnost. Ne dodajem konzervans samo malo vanile i onako vruće sipam u tegle. Klasično ono zatvorim i okrenem naopako, posle vratim i to je to. Jedina mana je što kada se tegla otvori mora da se upotrebi za nekih desetak dana i da se čuva u frižideru jer se inače ubudja.
ReplyDelete