Grčka halva se pravi od prženog griza i šećernog sirupa.
Grci je služe i toplu i hladnu.
Po meni je lepša kada je dobro ohlađena u frižideru.
Grčka halva se priprema sa raznim dodacima - orašastim plodovima i slatkim začinima.
Kako grčku halvu priprema Aggelos Ypokamisas, možete videti Ovde.
Osnovni recept je isti, promenila sam začine.
Neophodni sastojci:150 g maslaca ili maslinovog ulja*
300 g krupnog griza
450 g šećera
600 ml vode
rendana narandžina kora
rendana limunova kora
Za dekoraciju:
50 g kokosa
Napomena:
*Možete koristiti i obično ulje.
Pored pomenutih začina, možete dodati i cimet ili nešto treće po izboru.
600 ml vode
rendana narandžina kora
rendana limunova kora
vanila
Za dekoraciju:
50 g kokosa
Napomena:
*Možete koristiti i obično ulje.
Pored pomenutih začina, možete dodati i cimet ili nešto treće po izboru.
Priprema:
Na toplom ulju i maslacu propržite griz - desetak minuta na nižoj temperaturi uz često mešanje da griz ne bi zagoreo.
Griz treba da bude svetlo braon boje.
Dok se griz prži, skuvajte sirup - sjedinite vodu i šećer, dodajte navedne začine.
Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi.
Prženi griz (malo prohlađen), prelijte sirupom i izmešajte.
Sipajte u pleh (dimenzija cca 20*30) ili u silikonske modle.
Sačekajte da se dobro ohladi i stegne, isecite na kocke (izvadite iz modli) i uvaljajte u kokosovo brašno.
Grčka halva je ukusna, ali i kalorična.
Budite oprezni kada se sladite.
Grčka halva se može "razblažiti" ukoliko se prilikom služenja doda sveže voće - na primer višnje.
Moje višnje su "nestale", ne znam ko ih je pojeo.
Potpuno sam zaboravila na ovu poslasticu.
Javorka Filipović me je podsetila da imam recept.
Pisala je na temu poslastice sa kokosom koju je jela u Grčkoj, a za koju nije mogla da nađe recept.
Da, baš to :) Super što si je napravila i napisala recept. Jedini je problem što je naš kokos suvlji i nekako ne prianja uz kolač, ali to je upravo ta poslastica :) Dobro rashladjena i u malim količinama može biti veoma dobar slatkiš :)
ReplyDeleteAko imate krupniji kokos, sameljite ga dodatno, pa će se zalepiti. Ja kupujem sitniji, on se lepo zalepi. Nisam htela više da valjam u kokos da bi se videlo šta je unutra, ako se uopšte vidi :)
Delete