Wednesday, June 29, 2016

Gusti sok od kajsija sa ribizlama



Kajsije su u jeku sezone, obično, početkom jula meseca.
Ima ranijih i kasnijih sorti.
Moji kumovi imaju sortu koja sazreva u septembru.
Sadnicu su dobili, čini mi se, iz Italije.
U pitanju su kajsije koji imaju manje i suvlje plodove, ali im ukus ne zaostaje u odnosu na sve ostale sorte.
Kajsije volim kada su potpuno zrele - kada imaju crveno narandžastu boju.
Gusti sok od kajsija ima poseban ukus,
Svež ili prokuvan, odlučite sami.
Kajsije možete oljuštiti, ali i ne morate.
Ribizle sam dodala kako bih njihovom aromom obogatila gusti sok od kajsija.


Sastojci:
500 g očišćenih kajsija
ribizle po želji (cca 1 šolja)
sok od pola limuna
zaslađivač po ukusu


 Priprema:
Voće stavite u blender i procesirajte.
Postepeno dolivajte vodu do željene gustine.
Dodajte sok od limuna i zasladite po ukusu.
Sok konzumirajte svež.
Ukoliko želite da gusti sok od kajsija stoji duže, nakon proseciranja ga prokuvajte kratko (treba da vri nekoliko minuta).

Ako vam smetaju koštice, ribizle možete posebno izblendirati sa vodom i procediti, pa sjediniti sa sokom od kajsija.


Gusti sok od kasjija rashladite ili služite uz dodatak leda.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments:

  1. Replies
    1. Hvala. Često pripremam domaće sokove, ali ne zapisujem uvek recepte. Lenja sam da merim, sve radim odokativno :)

      Delete