Tuesday, June 21, 2016

Džem od malina



Džem od malina možete pripremati na razne načine.
Delim sa vama najjednostavniji - po receptima naših baka, bez konzervansa.
Maline, šećer i po želji malo vitamina C (sprečava oksidaciju).
I to je sve.
Pripremite teglice i počnite sa pripremom aromatičnog džema.


O blagodetima malina, možete čitati na internetu.
Ono što je bitno da znate jeste da su maline zdrave, bogate su vitaminima i antocijanima kao i ostalo crveno voće.
U džem od malina nije potrebno dodavati zgušnjivače jer one obiluju pektinom.
Kada pripremate džem od malina, vodite računa da ga ne prekuvate jer ćete dobiti sulc.
Ako se odlučite za sulc od malina, ispasirajte ih i procedite kako biste odstranili koštice.

Sastojci:
2 kg malina
700 g šećera


Priprema:
Pripremite šerpu većeg prečnika (cca 30 cm).
Sjedinite maline i šećer.
Kuvajte na višoj temperaturi oko pola sata, a potom smanjite na srednju temperaturu i kuvajte 15-tak minuta.
Po potrebi, produžite vreme kuvanja.

Kako biste proverili da džem od malina ima željenu gustinu, sipajte malo džema u činijicu (koju ste prethodno držali u frižideru oko 5 minuta) i hladite ga mešanjem.
Videćete kako džem od malina želira kada se hladi bez obzira što je tečan dok je vreo.

Gotov džem sipajte u sterilisane teglice, zatvorite ih metalnim zatvaračima, stavite u dunst i čuvajte na uobičajen način.


Džem od malina (kao i sve druge džemove) možete mazati na hleb ili koristiti za pripremu raznih poslastica.


Domaći džem od malina može biti idealan poklon za članove vaše familije ili prijatelje.
Dekorišite teglice i iznenadite vama drage osobe.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar oline.

2 comments:

  1. uh kake su ti teglice domaćiceeee ;)))
    koliko je tebi ispalo od koliko kg malina ...

    ReplyDelete