Monday, May 16, 2016

Ražnjići iz rerne


Ražnjići su najukusniji kada se ispeku na pravom roštilju.
Pod "pravim" podrazumevam roštilj na ćumur.
Po potrebi, elektični roštilj ili rerna mogu zameniti "pravi".



Ražnjiće možete praviti od raznih sastojaka.
Količne i vrste sastojaka prilagodite potrebama i ukusu.
Ja  sam ih napravila od navedenih sastojaka.


Kupila sam kranjsku kobasicu.
Onako, za promenu.
Mada sam imala u planu da kupim ćevape u slanini, da ih isečem na nekoliko delova i stavljam na štapiće.
Pitam se šta je kod ovih kobasica toliko skupo osim žilica i masnoće?!
Za te pare su mogle da imaju malo lepši miris ;)


Sastojci:
1 srednja glavica crnog luka
2 srednje crvene paprike
1 manja tikvica
3 kranjske kobasice
po ukusu: so, biber i mrvljena ljuta paprika


Priprema:
Iseckajte kobasice i povrće na komade slične veličine.

Pospite biberom, ljutom paprikom i solju.

Ređajte na štapiće naizmenično kobasice i povrće (redosled nije bitan).

Ako želite da popunite pleh (kao ja) dodajte mladi krompir (isečen na manje komade) koji ste prethodno premazali uljem i posuli solju.



Ražnjiće pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.


Na isti ili sličan način, možete pripremiti ražnjiće od belog mesa.
Komade belog mesa uvijte u tanko isečenu slaninu ili vrat, poređajte ih na štapiće za ražnjiće i pecite isto kao ražnjice sa kranjskim kobasicama.




Uz ražnjiće poslužite salatu i prilog po izboru.
Salatu vidite na fotografijama.
Ono što se ne vidi jeste supa od povrća sa knedlama i pire od povrća (krompir, šargarepa, celer).
Supu sam služila pre ražnjića, a pire uz njih.
A posle ručka kolači - rolat od juče, koh od danas i mafini od prekjuče :)

Za nekoga sve navedeno, za nekoga samo ruža.



Recept je objavljen na portalima Recepti i Kuvar onlineDanas.rs

9 comments:

  1. kranjske su užasno skupe i ne znam u čemu im je fora ... pa čak ni one koje sam probala u Ljubljani .. gde da nabavim štapiće za ražnjiće ;)))

    ReplyDelete
  2. ja reko ruža za tebe ;)) kad ono ... šmrc šmrc

    ReplyDelete
  3. pravila sam danas he he sa belim pilećim mesom ;))) videćeš uskoro

    ReplyDelete
  4. jel može umesto ovog pek papira folija Al ...

    ReplyDelete