Thursday, May 19, 2016

Koh sa jagodama


Koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer.
To je tradicionalni način pripreme koha.


Zapravo, imala sam u planu da napravim baklavu sa voćem, ali s obzirom da je bilo kasno i da prodavnice nisu radile (a nisam imala kore), odluka je pala - koh sa voćem.


Odlučila sam da napravim voćni koh - bez mleka.
Od voća možete koristiti ono koje volite.
Preporučujem crveno voće.
U zamrzivaču sam imala jagode i višnje i rešila da ih potrošim
Ukoliko koristite sveže voće, dodajte još 1 dl vode, okvirno.


Sastojci:
4 jajeta
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
6 punih kašika griza

Preliv:
150 g višanja
150 g jagoda
7-8 kašika šećera (ili po ukusu)
4,5 dl vode (ili više)


Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg.
Dodajte šećer (plus vanilin) i mutite dok se on ne otopi.
Na kraju dodajte žumanca i mutite mikserom kratko.
Umešajte griz.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm premažite uljem, pospite brašnom i izlijte koh.
Pecite ga u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.
Dok se koh peče, pripremite preliv:
Jagode iseckajte na sitnije komade, dodajte višnje(bez koštica), vodu i šećer.
Kuvajte na srednjoj tmpraturi oko 5 minuta, od momenta vrenja.
Pečeni koh prelije mlakim sirupom.
Voće možete izblendirati i premazati koh ili ga zajedno sa prelivom sipati preko koha.
Koh treba da odstoji nekoliko sati.
Najukusniji je kada se dobro rashladi u frižideru.


Ako vam mleko ne prija ili ga ne konzumirate iz nekog razloga, ovako pripremljen koh je pravi izbor za vas.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

No comments:

Post a Comment