Sezona jagoda je počela pre oko mesec dana.
Svakog dana su sve lepše i ukusnije.
Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.
Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice - torte i kolače.
Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.
Kao inspiracija, poslužio mi je recept Aleksandre Gorek, blog Vanilla & Staubzucker.
Kako izgleda njen rolat sa jagodama, možete videti na fotografiji.
Aleksandrin recept se nalazi OVDE.
(971/ 8.maj 2016. Politika Magazin)
3 jajeta
2/3 šolje šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 šolje ulja
1/4 šolje mleka
1 šolja mekog brašna
1 kašika kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo
Fil:
2 dl slatke pavlake
150-200 g svežih jagoda
marmelada po potrebi
Dekoracija:
100 g čokolade za glazuru
po potrebi jagode
Priprema biskvita:
Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili.
Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji).
Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu.
Priprema fila:
Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu.
Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom.
Filovanje:
Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru.
Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake.
Urolajte ga.
Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane.
Prelijte ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama.
P.S.
Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni.
Rolat možete posuti šećerom u prahu i kakaom, na primer.
*Napomena:
Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možete je pripremiti od nekog crvenog voća - jagoda, malina, višanja...
Ja sam izabrala maline - sjedinila sam zamrznute maline i šećer.
Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi.
Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom.
Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.
A uz rolat sa jagodama se odlično uklapa sok od jagoda.
A za poneti, izgleda ovako:
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
za njen biskvit nam pronađi još samo i prevodioca ;)
ReplyDeleteIma napisano i na hrvatskom. Biskvit je isti, samo sam ja šoljice pretvorila u šolje :)
Deletetvoja dekoracija mi je slađa, a poješću i peteljke ;)))) grrrr
ReplyDelete