Suncokretov hleb ili hleb sa suncokretom.
Uživam da mesim i eksperimentišem.
Posebno volim da pravim hlebove i peciva.
Mnogi kažu da neke od hlebova koje pripremam nikada nisu videli, a još manje probali.
Potrebno je samo malo mašte oko kombinacije sastojaka i to je sve.
Sastojci:
500 g crnog brašna (tip 850 ili 950)
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
10 g svežeg kvasca
100 g oljuštenog suncokreta
2 dl mlake vode
1 dl gazirane vode
Priprema:
Izblendirajte suncokret sa mlakom vodom.
Kvasac i šećer razmutite u kiseloj vodi.
U činiji sjedinite sve suve sastojke, napravite udubljenje, sipajte pastu od suncokreta i kvasac.
Umesite testo.
Ostavite ga da naraste - da se udvostruči.
Oblikujte hleb, dekorišite ga po želji semenkama suncokreta i ostavite na toplom mestu da naraste, 20-tak minuta.
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 20 minuta i 15-tak minuta na 200 stepeni.
Hleb prvo pečem na nižoj, pa na višoj temperaturi kako bi bolje narastao s obzirom da ima "teške" sastojke - crno brašno i pastu od suncokreta.
Hleb možete napraviti od kombinacije crnog i belog brašna tip 500 u odnosu 1:1.
No comments:
Post a Comment