Sunday, April 17, 2016

Loptice sa čvarcima


Loptice ili pogačice sa čvarcima - kako ko voli.
Sastojcu su isti samo je način pripreme malo drugačiji.
Ono što ne volim kada vidim u receptima za pogačice sa čvarcima jeste dodavanje margarina ili ulja.
Jednostavno, ako su to prave pogačice, treba koristiti svinjsku mast.


Sastojci:
600 g brašna tip 500
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice mlevenog bibera
300 g mlevenih čvaraka
2 jajeta
10 g svežeg kvasca
2 dl jogurta
1 dl gazirane vode

Za završnicu:
jaje, morska so i semenke po izboru

Napomena: Ukoliko nemate dovoljno čvaraka, dodajte mast.


Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, napravite udubljenje, dodajte mlevene čvarke, jaja, jogurt i kvasac razmućen u kiseloj vodi.
Umesite testo i ostavite ga da se udvostruči.
Od testa oblikujte loptice veličine većeg oraha i stavljajte ih u običan pleh ili u modlu za projice.
Premažite ih umućenim jajetom, pospite semenkama i solju i ostavite da narastu dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni.
Pecite ih oko 15 minuta, tj. dok ne porumene.



6 comments:

  1. ekstra I put sam danas koristila plehove za mafine ... super je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super su, znaš da ih ja koristim za sve i svašta :)

      Delete
  2. koliko ti je ovde ispalo mafina

    ReplyDelete
  3. i koja je fora da se kvasac razmuti u kiseloj vodi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možeš i u jogurtu :D. Ali lakše je u gaziranoj vodi :)

      Delete