Uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom.
Naravno, postoje varijacije na temu: rozen plus, rozen sa lešnicima, rozen sa makom...
Korice za rozen tortu možete iskoristiti na dosta načina.
Odlučila sam da napravim rozen karamel tortu tj. kolač (kolač svrstavam u kategoriju: sitni kolači).
Ovo je posna varijanta, za mrsnu varijantu, margarin zamenite puterom, a posnu plazmu, mrsnom.
Možete koristiti bilo koji mleveni keks, ali po meni plazma, u ovoj kombinaciji, daje bolji ukus.
Sastojci:
5-6 korica za rozen tortu:
300 g šećera
200 ml vode
2 kesice vanilin šećera
150 g margarina
300 g sitno mlevenih oraha
100 g mlevene posne plazme
Glazura:
150 g crne ili bele čokolade
1 kašika margarina
3-4 kašike mlevene plazme
Priprema:
Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi.
Kada dobije lepu braon boju, dodajte vodu, vanilin šećer i margarin iseckan na kockice.
Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Umešajte orahe, a kada se smesa malo prohladi, dodajte plazmu.
Mlaku smesu podelite na 4-5 delova i nafilujte kolač/tortu.
Rozen tortu pritisnite nečim teškim kako bi se korice i fil zalepili jedno za drugo.
Držite u frižideru preko noći.
Prelijte glazurom od crne ili bele čokolade i pospite mlevenom plazmom.
Kada se glazura stegne, secite na kocke ili šnite.
*Napomena:
Da li će vam rozen torta uspeti (bilo koja) prilično zavisi od toga kakve su kore - neke su suvlje neke mekše.
Kore koje koristim su obično malo suvlje, pa sam sastojke prilagodila takvim korama.
Ukoliko želite da upotrebite sve kore, količine sastojaka povećajte (srazmerno).
No comments:
Post a Comment