Susamova pasta je glavni sastojak humusa i mnogih drugih vegetarijanskih i veganskih jela.
Poreklom je sa istoka kao i susamova so - gomašio.
Tahini možete koristiti i kao namaz - najčešće ga tako upotrebljavam, pa mi je bilo važno da prilikom pripreme dodam što manje ulja, a da pri tome dobijem kompaktnu masu.
Ovu pastu možete napraviti i od sirovog susama, ali je ipak ukusnija kada se semenke susama prepeku.
Sastojci:
300 g susama
80 ml ulja po izboru
1/2 kašičice morske soli
Priprema:
Prvo ispecite susam - pecite ga u tiganju na ringli 15-tak minuta na niskoj temperaturi kako ne bi pregoreo.
Prohlađen susam i so sipajte u seckalicu (blender ili neki drugi procesor za hranu) i procesirajte dok se susam lepo ne samelje.
Povremeno otvarajte i skidajte špatulom susam koji se zalepio na zidove posude - vraćajte ga na dno.
Kada se napravi gusta smesa koja ne može više da se blendira, postepeno sipajte ulje.
Blendirajte dok ne dobijete kompaktu smesu.
*Po želji možete dodati više ulja.
U tom slučaju će vaš tahini biti ređi.
Savet je da birate "plemenita" ulja - hladno ceđena.
Ali, podrazumeva se da možete koristiti i obično suncokretovo ulje.
Da li će vam tahini uspeti ili ne, prilično zavisi od toga koji procesor za hranu koristite.
U suštini, svaki može da dođe u obzir, ali vodite računa o količini susama i veličini posude za miksanje.
Npr. za ovu količinu susama je dovoljna seckalica sa posudom od 650 ml.
Ako je posuda velika ili mala količina susama, vrlo je verovatno da se sastojci neće lepo sjediniti.
Baš mi se dopada, pokušaču da napravim
ReplyDeleteHvala. Najbolja je kada se napravi bez dodavanja ulja, ali ja u svojim aparatima to ne mogu. Najbolje bi bilo "gnječiti" zrna u mlinu za mak, tako su mi rekli oni koji znaju.
Delete