Karamel krem možete koristiti za pripremu i dekoraciju raznih poslastica - možete puniti palačinke, prelivati sladoled, kolače, vafle ili koristiti kao fil za tortu...
Mogućnosti imate bezbroj.
Ovako pripremljen karamel krem po potrebi razređujem vodom ili mlekom i dodajem u razne poslastice.
200 g šećera
100 g maslaca
70 ml vode
1 kašičica vanilin šećera
3 kašike mleka u prahu
Priprema:
Šećer karamelizujte na niskoj temperaturi.
Kada dobije zlatno braon boju, dodajte maslac, vodu i vanilin šećer.
Kuvajte na niskoj temperaturi dok se svi sastojci ne sjedine (nekoliko minuta uz neprekidno mešanje).
Kada se smesa prohladi, umešajte mleko u prahu.
Krem čuvajte u zatvorenoj teglici.
Po potrebi, karamel krem, možete zagrejati kako biste ga lakše premazivali ili sipali.
Ukoliko se odlučite za posnu varijantu, koristite posne sastojke - margarin i sojino mleko u prahu.
Poslastica u čaši je prelivena rastopljenim karamel kremom.
Kombinacija karamel krema i kikiriki putera uz dodatak čokolade, daje čuveni snikers ukus.
Recept za još jedan karamel krem i čoko-karamel tortu, možete videti ovde.
Napomene:
Uspeh raznih karamel filova za torte zavisi prilično od mleka u prahu (ne ponaša se svako isto).
Uprženi šećer "traži" malo više masnoće bez obzira da li u filove dodajete gustin/puding ili ne.
U suprotnom ćete dobiti tegljivu ili gumiranu teksturu.
Za kremastiju teksturu, preporučujem dodavanje umućene slatke pavlake.
Prekrasno objasneto
ReplyDelete