Sveže urme se razlikuju od kandiranih ili sušenih po tome što ne sadrže šećer, mekše su i plodovi su veći.
Posne kuglice bez šećera nisu preslatke jer susam i kakao imaju malo oporiji (gorak) ukus.
Ukoliko volite slađe ukuse, možete dodati neki prirodni zaslađivač.
200 gr svežih urmi bez koštica
150 g sirovog susama
20 g kakaoa
sok od pola pomorandže
orašasti plodovi po izboru za valjanje kuglica
Priprema:
Urme sameljite ili sitno iseckajte.
Susam sameljite.
Sjedinite urme, susam i kakao.
Sok od narandže dodajte postepeno dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete oblikovati kuglice.
Od ove količine ćete dobiti 20-tak kuglica.
Uzmite u obzir da će se smesa postati čvršća kada odstoji.
Pre oblikovanja, smesu možete ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Po ukusu, u kuglice možete dodati rendanu koricu od pomorandže.
Za valjanje kuglica sam koristila kokosovo brašno.
Cvetići kao dekoracija nisu obavezni.
Recept se nalazi i na sajtu Danas.rs
Recept je objavljen na portalima Recepti i Kuvar online i Danas.rs
No comments:
Post a Comment