Pšenične klice se slabo koriste u ishrani, koliko sam mogla da primetim.
Najčešće se tretiraju kao uljez kada se koriste kao zamena za orahe.
Za one koji ne znaju, pšenične klice su zdrave i ne treba osuđivati osobe koje ih koriste za pripremu kolača.
Pristupačna cena pšeničnih klica ne govori o lošem kvalitetu ove namirnice.
One predstavljaju najzdraviji deo zrna pšenice bez obzira da li se upotrebljavaju sveže ili sušene.
Sušene pšenične klice sadrže vitamin E, vitamine B grupe, a takođe i veliki procenat belančevina.
Obiluju i gvožđem.
Ukoliko ste vegetarijanac, vegan ili postite, stučnjaci savetuju da u ishranu uvrstite i pšenične klice.
O blagodetima ulja od semenki bundeve, takođe.
Važno je da znate da se hranljivi sastojci bolje apsorbuju iz hrane koja je potpuno usitnjena.
Npr. ako pojedete nesažvakana zrna susama, organizam neće moći da iskoristi hranljive sastojke iz njega.
Ovaj namaz (pasta) je vrlo hranljiv, ali i kaloričan.
Sastojci:
150 g sirovog susama
100 g pečenog kikirikija
50 g sušenih pšeničnih klica
prstohvat morske soli
3 kašike ulja od semenki bundeve
Priprema:
Sjedinite so, klice, kikiiki i susam.
Sipajte u secka i procesirajte dok ne dobijete čvrstu i kompaktnu smesu.
Dodajte ulje i sjedinite sve sastojke u homogenu smesu, procesiranjem.
Po želji, u ovako pripremljen namaz možete dodati nekoliko kašika meda i mazati ga na hleb, na primer.
Takođe ga možete koristiti u kombinaciji sa slanim namirnicima - dodavati u salate, sosove, supe, čorbe, variva, rižota...
Prilikom kreiranja recepta imala sam u planu da koristim sirovi indijski orah, ali ga nisam imala pri ruci.
Našao se pečeni kikiriki koji ga je zamenio.
Sirovi orašasti plodovi su hranljiviji od termički obrađenih.
Podrazumeva se da neke od sastojaka možete prepeći zbog intenzivnije arome.
No comments:
Post a Comment