Ako mislite da se dobar crni hleb ne može umesiti bez upotrebe kvasca ili praška za pecivo, savetujem da ga napravite po ovom receptu.
Napominjem da je hleb blago kiselog ukusa što je posledica procesa prirodne fermentacije.
Sastojci:
2 šolje integralnog pšeničnog brašna
2 šolje crnog brašna tip 950
1/2 šolje pšeničnih klica
2 kašičice soli
2 kašičice kima u zrnu
1 kašičica mlevenog kima
2 šolje vode
Priprema:
U staklenoj posudi sjedinite 1 šolju brašna, 1 šolju vode i 1 kašičicu soli.
Posudu upakujte i držite je na toplom mestu oko 8 sati.
Dodajte još jednu šolju brašna i 1 šolju vode.
Izmešajte smesu, ponovo je upakujte i držite na toplom mestu 8 sati okvirno.
Sada dodajte sve ostale sastojke i "umesite" hleb.
Mešenje obavite miskerom, nastavcima za testo.
Testo je meko i nije zgodno mesiti ga rukama.
Modlu za hleb obložite papirom za pečenje i sipajte testo.
Uvijte u kesu kako se hleb ne bi sušio.
Hleb treba da odstoji dok duplo ne naraste (oko 8 sati na toplom mestu).
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta i još 10-15 minuta na 180 stepeni.
Na ovaj načim možete pripremiti hleb sa drugim brašnima.
Kombinujte brašna koja volite ili ona čiju upotrebu toleriše vaš način ishrane.
Detaljniji post na temu pripreme beskvasnog hleba, možete pročitati ovde.
Recept za mediteranski beskvasni hleb se nalazi ovde.
No comments:
Post a Comment