Friday, February 12, 2016

Čupave lepinje


Davno sam napisala ovaj recept,ali zaboravila sam da ga objavim.
Ne sećam se kako sam došla na ideju da napravim baš ovakve lepinje.
Ili sam u trenutku dobila inspiraciju ili me je nešto podstaklo.
Nije ni bitno, zar ne?!
Uživajte u ukusnom pecivu.


Sastojci:
500 g brašna tip 400
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica morske soli
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1,5 dl mlake vode
1,5 dl mlakog mleka
0,5 dl ulja
100 g (ili po potrebi) sitno rendanog trapista, edamera, gaude...


Priprema:
U posudi za mešenje, sjediniti sve suve sastojke (osim šećera i trapista) i napraviti udubljenje.
Kvasac i šećer razmutiti u malo mleka, dodati kašičicu brašna i ostaviti da kvasac "krene" (biće dovoljno 10-tak minuta na toplom mestu).
U udubljenje sipati kvasac, potom i sve navedne tečne sastojke.
Umesiti testo.
Ostaviti ga na toplom mestu 15-tak minuta.
Testo podeliti na željeni broj delova, oblikovati lopice, valjati ih u rendan trapist, poređati u pleh (obložen papirom za pečenje ili nauljen i posut brašnom), pritisnuti ih kako bi se  dobio oblik lepinje.
Uključiti rernu na 200-220 stepeni.
Dok se rerna greje, lepinje se odmaraju.
Peći ih dok ne porumene, oko 15 minuta.


Ukoliko žurite, možete napraviti jednu veću lepinju.
Veličinu lepinja/zemički, prilagodite potrebama.


U testo možete dodati začine i pecivu obogatiti ukus i miris.
Često dodajem: mrvljenu ljutu papriku, beli luk u prahu, bosiljak i origano.
Ali vodite računa o količinama začina - nemojte preterivati.




P.S.
Stavila sam više fotografija kako bih vam dočarala izgled, teksturu, veličinu, oblik, miris i ukus :)

6 comments: