Ne sećam se kako sam došla na ideju da napravim baš ovakve lepinje.
Ili sam u trenutku dobila inspiraciju ili me je nešto podstaklo.
Nije ni bitno, zar ne?!
Uživajte u ukusnom pecivu.
Sastojci:
500 g brašna tip 400
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica morske soli
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1,5 dl mlake vode
1,5 dl mlakog mleka
0,5 dl ulja
100 g (ili po potrebi) sitno rendanog trapista, edamera, gaude...
Priprema:
U posudi za mešenje, sjediniti sve suve sastojke (osim šećera i trapista) i napraviti udubljenje.
Kvasac i šećer razmutiti u malo mleka, dodati kašičicu brašna i ostaviti da kvasac "krene" (biće dovoljno 10-tak minuta na toplom mestu).
U udubljenje sipati kvasac, potom i sve navedne tečne sastojke.
Umesiti testo.
Ostaviti ga na toplom mestu 15-tak minuta.
Testo podeliti na željeni broj delova, oblikovati lopice, valjati ih u rendan trapist, poređati u pleh (obložen papirom za pečenje ili nauljen i posut brašnom), pritisnuti ih kako bi se dobio oblik lepinje.
Uključiti rernu na 200-220 stepeni.
Dok se rerna greje, lepinje se odmaraju.
Peći ih dok ne porumene, oko 15 minuta.
Ukoliko žurite, možete napraviti jednu veću lepinju.
Veličinu lepinja/zemički, prilagodite potrebama.
U testo možete dodati začine i pecivu obogatiti ukus i miris.
Često dodajem: mrvljenu ljutu papriku, beli luk u prahu, bosiljak i origano.
Ali vodite računa o količinama začina - nemojte preterivati.
P.S.
Stavila sam više fotografija kako bih vam dočarala izgled, teksturu, veličinu, oblik, miris i ukus :)
bolje da nisi ... pozliće mi ;)))
ReplyDeleteNeće, ne brini :)
DeleteGde crpiš ideje? A tek slike kad bi mogle da se jedu!
ReplyDeleteU svemu i svačemu :). Inspiraciju nalazim i u osobama koje pravim. Hvala :)
DeleteIzuzetno lepe lepinje...
ReplyDeleteDa, lepe su i ukusne. Mogu da se jedu bez ičega. Hvala :)
Delete