Slatki koh pamtim iz detinjstva.
Mama ga je najčešće pravila od pirinča (a može i od griza), nij ga prelivala mlekom, već smesom od belanaca i džema od kajsija.
Volela sam koh i samo sa džemom.
Došla sam na ideju da napravim slani koh, koji bi se mogao zvati i "Zapečeni rižoto", ali ukusom i teksturom više podseća na koh nego na rižoto.
Ovo je jedna od retkih priča u slikama na mom blogu.
Jelo je vrlo jednostavno za pripremu, jeftino i ukusno.
Možete ga služiti kako za ručak tako i za večeru ili neki drugi obrok.
Sastojci:
*1,5 šolja pirinča
3 šolje vode (ili prema uputstvu sa pakovanja)
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica peršunovog lista
4 jajeta
300 g punomasnog krem sira
2 kašike oštrog brašna
50 g tvrdog rendanog sira
Priprema:
Pirinač sipajte u šerpicu, dodajte vodu i začine.
Kuvajte ga dok ne omekša.
Umutite jaja, dodajte sir i brašno, a potom i pirinač.
Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu.
Narendajte sir.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.
Ukoliko koristite posniji sir, dodajte oko 1/2 dl ulja po izboru.
Jelo je pogodno i za osobe intolerantne na gluten (obično brašno zamenite adekvatnim brašnom, a sve ostale namirnice koristite iz kontrolisane proizvodnje),
*Koristila sam parboiled pirinač, on se nakon kuvanja ne lepi, ostaje "rastresit".
Podrazumeva se da možete koristiti bilo koju vrstu.
Na isti/sličan način, možete pripremiti i slani koh od griza.
objasni mi tačno koji je to pirinač ... ideja mi se čini jaako dobra
ReplyDeleteTo je vrsta termički obrađenog pirinča, ali može i bilo koji drugi :)
Delete