Sunday, January 10, 2016

Slani koh


Slatki koh pamtim iz detinjstva.
Mama ga je najčešće pravila od pirinča (a može i od griza), nij ga prelivala mlekom, već smesom od belanaca i džema od kajsija.
Volela sam koh i samo sa džemom.
Došla sam na ideju da napravim slani koh, koji bi se mogao zvati i "Zapečeni rižoto", ali ukusom i teksturom više podseća na koh nego na rižoto.

Ovo je jedna od retkih priča u slikama na mom blogu.

Jelo je vrlo jednostavno za pripremu, jeftino i ukusno.
Možete ga služiti kako za ručak tako i za večeru ili neki drugi obrok.


Sastojci:
*1,5 šolja pirinča
3 šolje vode (ili prema uputstvu sa pakovanja)
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica peršunovog lista
4 jajeta
300 g punomasnog krem sira
2 kašike oštrog brašna
50 g tvrdog rendanog sira


Priprema:
Pirinač sipajte u šerpicu, dodajte vodu i začine.



Kuvajte ga dok ne omekša.


Umutite jaja, dodajte sir i brašno, a potom i pirinač.





Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu.
Narendajte sir.



Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.


Ukoliko koristite posniji sir, dodajte oko 1/2 dl ulja po izboru.

Jelo je pogodno i za osobe intolerantne na gluten (obično brašno zamenite adekvatnim brašnom, a sve ostale namirnice koristite iz kontrolisane proizvodnje),


*Koristila sam parboiled pirinač, on se nakon kuvanja ne lepi, ostaje "rastresit".
Podrazumeva se da možete koristiti bilo koju vrstu.

Na isti/sličan način, možete pripremiti i slani koh od griza.

2 comments:

  1. objasni mi tačno koji je to pirinač ... ideja mi se čini jaako dobra

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je vrsta termički obrađenog pirinča, ali može i bilo koji drugi :)

      Delete