Kolač možete seći po želji - na kocke, šnite, veće ili manje komade...
Ova poslastica je ukusna i sočna.
Po dobrom, starom, običaju, prvo pripremam fil.
Sastojci za fil:
1 dl vode
150 g šećera
200 g čokolade
200 g maslaca
1/2 narandže (rendana kora)
50 g šlaga u prahu
Sastojci za biskvit:
4 jajeta
5 kašika šećera
1 kašika kakaoa
1 kašika čokolade u prahu
3 kašike oštrog brašna
1/2 narandže (rendana kora)
Za prelivanje kora:
1 dl soka od narandže
Za dekoraciju:
Kandirana kora od narandže
Priprema fila:
Prokuvajte vodu i šećer (treba da vrti 2-3 minuta), dodajte čokoladu i maslac.
Mešajte dok se sastojci ne sjedine.
Dodajte rendanu narandžu.
Kada se fil potpuno ohladi, dodajte šlag u prahu i umutite mikserom.
Za biskvit umutite žumanca sa šećerom, dodajte sve navedene sastojke osim belanaca i lepo sjedinite.
Na kraju umešajte umućena belanca.
Biskvit pecite u plehu 30*30 cm na 180 stepeni, desetak minuta.
Prohlađen biskvit presecite na pola kako biste dobili 2 kore dimenzija 15*30 cm.
Kore poprskajte sokom od narandže i nafilujte kolač kora, fil, kora fil.
Dekorišite ga po želji.
Za dekoraciju sam koristila kakao i kandiranu koru od narandže.
"Kandirana" kora od narandže se jednostavno priprema u kućnim uslovima.
No comments:
Post a Comment