Neko zna, a neko ne šta je bulgur - ništa drugo već obrađena durum pšenica.
Znači, bulgur nije vrsta pšenica kao što je to, recimo, kamut.
Pšenica se obrađuje i termički i mehanički kako bi se dobio bulgur.
Koristiti se za pripremu kako slanih tako i slatkih jela.
Sadrži dosta hraljivih sastojaka.
Stručnjaci tvrde da je bulgur hranljiviji od kus-kusa i pirinča.
Za orašast ukus, bulgur možete prepeći na tiganju (isto kao i heljdu).
Bulgur se priprema na sledeći način:
1 šolja bulgura se prelije sa 1,5-2 šolje kipuće vode i kuva 10-tak minuta na niskoj temperaturi.
Količina vode varira u zavisnosti od usitnjenosti bulgura.
(Najbolje je da pratite uputstvo sa pakovanja.)
Predlog za slani bulgur je Bulgur salata za koju su vam potrebni sledeći sastojci:
1 šolja kuvanog bulgura
1 kašika pečenog susama
1 kašika ulja po izboru
1 kašika soka od limuna
100 g rendanog sira po izboru (ili mešavina više vrsta)
peršunov list, biber, soja sos - po ukusu
Priprema:
Sjedinite sve navedene sastojke.
Ovako pripremljen bulgur možete jesti samostalno ili kao prilog uz neko jelo od povrća ili mesa.
(Možete dodati: ajvar, pinđur, pečenu papriku, pavlaku...)
Predlog za slatki bulgur je Poslastica sa bulgurom za koju će vam biti potrebno sledeće:
1 šolja kuvanog bulgura
1 kašika meda (ili po ukusu)
2-3 kašike mlevenih oraha
2-3 kašike suvog grožđa
2-3 kašike mlevenog (sirovog) susama
vanila, cimet, kardamom, kora od narandže - po želji.
Priprema:
Sjedinite sve navdene sastojke i začinite ih po ukusu.
Ovako pripremljenu poslasticu možete dekorisati umućenom slatkom pavlakom.
Ovo su najjednostavniji predlozi.
Bulgur možete koristiti za razna variva, čorbe, pilave, sarme...
No comments:
Post a Comment