Friday, December 18, 2015

Posne vanilice


Većina ljudi ima odbojnost prema posnoj hrani - ne vole hranu bez mesa, jaja, maslaca...
Prijateljima sam uspela da dokažem suprotno.
Probali su moje specijalitete i bili više nego oduševljeni.
Vanilice mogu biti ukusne i onda kada su posne.
Ukus im možete obogatiti raznim začinima - cimetom, rumom, limunom, narandžom...
Keksiće spajajte nekim nesvakidašnjim pekmezom/marmeladom.
Napravite ih malo drugačije nego inače i čarolija je stvorena.


Testo možete napraviti po OVOM receptu.
U pitanju je univerzalno slatko testo od kog možete praviti razne oblike, po potrebi.
Testo možete iskoristiti za slatke korpice ili za tart, npr.


Posne vanilice - sastojci:
100 g šećera u prahu
200 g margarina
300 g mekog brašna
začini po ukusu: vanilin šećer, cimet, kora od narandže ili limuna...

Punjenje:
1 teglica marmelade po izboru
2 kašičice ekstrakta ruma


Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte usitnjen margarin i umesite testo.
Po potrebi dodajte 1-2 kašike vode (ukoliko testo ne može lepo da se umesi).
Testo upakujte u  kesicu i držite ga u frižideru oko pola sata.
Razvijte ga 3 mm debljine, pospite ga vanilin šećerom i cimetom, utapkajte, secite željene oblike i pecite na 150-160 stepeni maksimalno 10 minuta.

Sjedinite marmeladu i rum i spajajte po dva keksića.
Narednog dana, uvaljajte vanilice u šećer u prahu (koji ste začinili vanilom), ali samo po obodu (ne cele).


Za punjenje vanilica koje vidite na fotografijama,  koristila sam marmeladu od dunja i paradajza (recept je OVDE).


Jedan deo keksića sam spajala marmeladom od bundeve (u koju nisam dodavala rum).
Recept za marmeladu/pekmez  od bundeve je OVDE.



2 comments:

  1. po obodu misliš samo valjati u prah-šećer... jel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, da bi bile efektnije zbog cimeta i vanilin šećera kojim se posipaju pre pečenja ;)

      Delete