Sunday, December 20, 2015

Slatki leopard hleb


Leopard hleb možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa.
Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).
Još jedan recept za ovu vrstu kolača, možete naći OVDE.


Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažemo sledeću kombinaciju.


Sastojci za 1. deo:
250 g belog brašna, tip 400
1 kašika šećera
1 vanilin šećer
1/2 kašičice suvog kvasca
1 kašika otopljenog maslaca
1,5 dl toplog mleka

Sastojci za 2. deo:
50 g integralnog brašna
100 g brašna tip 500
1 kašičica šećera
1 vanilin šećer
1 kašika čokolade u prahu
1/3 kašičice suvog kvasca
1 kašika otopljenog maslaca
80-90 ml toplog mleka

Sastojci za 3. deo:
150 g brašna tip 500
25 g kakaoa
30 g šećera
1 vanilin šećer
1/3 kašičice suvog kvasca
1 kašika otopljenog maslaca
1 dl toplog mleka


Priprema svakog testa je ista:
Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo.
(Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu.
Testa podelite na isti broj delova (6-7).


Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) - napravite rolnice dužine modle, približno.
Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte.
Belo testo razvijte isto kao  tamno.
Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa.
(Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
Ređajte ih u modlu.
Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).

Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta.

Secite ga oštrim nožem kada se ohladi.

Uz leopard hleb odlično ide čokoladni ili lešnik krem.


Hleb prvo pečem na nižoj temperaturi da ne bi popucao.
Podrazmeva se da ga možete peći onako kako ste navikli.


U saradnji sa Recepti & Kuvar.

Napomena:
Ideja je sa interneta.
Poslupak i više recepata potražite preko Gugla.

4 comments:

  1. Baš ga ovih dana mjerka i mislim si kako nije to kod nas niko radio, kad ono evo ga...Odlično je ispao!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam da li ga je neko pravio u našim krajevima pre mene, ali koliko sam videla na netu, "stigao" je do Kine ;). Hvala <3

      Delete
  2. Gledala sam na netu ovu ideju, ali ne stigoh da ga napravim, možda sledeće godine .....jako si ga lepo napravila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ;). Ima vremena, napravićete. Jedva čekam da ga vidim u Vašem izvođenju.

      Delete