Thursday, December 17, 2015

Posna sarma sa povrćem


Posna sarma - najpopularnija tokom božićnog posta.
Kada je reč o posnoj sarmi, slobodno pustite mašti na volju.
Možete je puniti čime god želite.
Ovog puta sam se odlučila za razno povrće - crni luk, praziluk, beli luk, šargarepu, celer, crvena paprika, šampinjoni.


Sastojci za 15 sarmi:
5-6 kašika ulja
1 glavica crnog luka
1/2 praziluka
1 veća šargarepa
1/4 srednjeg celera
1 crvena paprika
6-7 većih šampinjona
1 kašika aleve paprike
1 kašičica mrvljene ljute paprike
1/2 kašičice bibera
2 čena belog luka
1 šolja pirinča
15 listova kiselog kupusa
2-3 lista lovora


Priprema:
Na vrelom ulju propržite crni luk i praziluk koji ste prethodno sitno iseckali.
Kada porumeni dodajte rendanu šargarepu i celer, sitno iseckane šampinjone i crvenu papriku.
Pržite nekoliko minuta na visokoj temperaturi uz mešanje.
Potom dodajte začine i pirinač.
Sipajte pola šolje vode i kuvajte dok pirinač ne upije vodu.
Po ukusu dodajte so (ako kupus nije dovoljno slan).
Uvijte sarme na uobičajen način.
Lonac ili šerpu obložite listovima kupusa, poređajte sarme, dodajte lovorov list.
Prekrijte listovima kupusa.
Nalijte vodom i/ili rasolom da ogrezne.
Sarmu krčkajte na srednjoj temperaturi dok kupus ne omekša, oko sat i po.



Sarmu možete kuvati u rerni (u posudi sa poklopcem) ili u ekspres loncu (u tom slučaju je dovoljno da se kuva 20-25 minuta).

No comments:

Post a Comment