Friday, November 27, 2015

Lenje vanilice


Varijacije na temu "vanilice".
Lenje vanilice - kombinacija lenje pite i vanilica.
Naziv su dobile po tome što podsećaju na lenju pitu.
Odavno planiram da ih napravim, ali nikako da stignu na red.
Možda ih je neko pravio na sličan način, ali nisam videla...
Za fil možete koristiti samo jabuke, samo dunje, kombinaciju, količine možete menjati - u korist jabuka ili u korist dunja.
Kako god vam odgovara...


Sastojci za testo:
500 g brašna
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 jajeta
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
3-4 kašike mleka

Sastojci za fil:
500 g očišćenih jabuka
500 g očišćenih dunja
200 g šećera (ili po ukusu)
1 kašičica cimeta


Lenje vanilice, priprema:
Za testo umutite maslac sa šećerom, dodajte jaja, vanilin šećer i cimet.
Dodajte mleko i brašno, pa umesite testo.
Ostavite ga da se odmara u frižideru (prethodno ga dobro upakujte).
(Ili ga umesite onako kako to obično radite)

Razvijte ga nekoliko mm debljine i secite željene oblike.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 10-tak minuta.

Za fil izrendajte voće, dodajte šećer i dinstajte dok voće ne omekša.
Dodajte cimet i vanilin šećer po ukusu.
Po želji, voće možete usitniti štapnim mikserom.
Mlakim filom spajajte po dva keksića.
Sutradan pospite šećerom u prahu u koji ste dodali cimet i vanilu.

Ukoliko pravite posne vanilice, testo možete napraviti po OVOM receptu.



No comments:

Post a Comment