Tuesday, November 24, 2015

Crveni radič: Rižoto


Ako vam je radič gorak, posle ručka OBAVEZNO nešto slatko.


Sastojci koji se kuvaju:
1 šolja pirinča po izboru
4-5 crnih truba (opciono, a možete koristiti i neke druge pečurke)
4 šolje vode
1-2 kašičice morske soli
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice bibera
1 kašika usitnjene limunove trave
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 dl pavlake za kuvanje
2 kašike parmezana
2 kašike kapara

Sastojci koji se prže:
1 kašika maslaca
1 mali crni luk, sitno iseckan
3 šargarepe, sitno iseckane
1 kašičica kima
3-4 lista crvenog radiča, sitno iseckanog


Priprema:
Pirinač nalijte vodom (možete koristiti i neki bujon) dodajte navedene sastojke (osim pavlake, parmezana i kapara) i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne omekša.
Tečnost možete dodavati i postepeno.
Kada je pirinač gotov, umešajte pavlaku, kapare i parmezan.

Dok se pirinač kuva, ispržite crni luk, šargarepu i radič.
Prvo stavite luk i šargarepu, pržite na nižoj temperaturi dok blago ne porumene, pa dodajte radič i kim.
Pržite još 3-4 minuta.

Sjedinite kuvane i pržene sastojke.
Poklopite šerpu i sačekajte koji minut pre služenja.

Kao podlogu za rižoto, koristila sam dinstanu papriku, a vi možete ono što volite - rižoto možete služiti uz meso, npr.

Prilikom služenja, rižoto dekorišite parmezanom, rukolom, komadima crvenog radiča ili po želji.

Napomena:
Netralnu pavlaku, ali ni kiselu, ne volim u hrani.
U rižoto sam stavila malu količinu, a vi možete staviti po ukusu.
Mislim da sam stavila manje od 1 dl, nisam merila.

Aleksandra je napravila rižoto sa radičem, pa sam se dvoumila da li da ga i ja napravim bez obzira što sam planirala pre nego što sam videla njen post.
Odlučila sam da ga napravim, ali i da napišem post.
Nisam se pokajala jer je ukus fenomenalan.
Kada se radič isprži i dobro iskombinuje, ima jako lep ukus.
Ukoliko niste ljubitelj radiča zbog gorčine, probajte ga ovako pripremljenog.
S obzirom da je u pitanju mala količina, on je u ovom jeelu začin.

I da ne zaboravim, recept šaljem Aleksandri Gorek sa bloga Vanilla&Staubzucker kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je!
U pitanju su mesec novembar i crveni radič.


Stigla nam je zima.
Kod mene upravo pada sneg.
Pahuljice su lepe i nežne.
Zimu ne volim, ali zato volim "zimsko" cveće.


Sjajan brzinski ručak ili ručak na brzinu!

No comments:

Post a Comment