Tuesday, October 13, 2015

Vazdušaste lepinje/somuni


Domaće vazdušaste lepinje (somuni) su vrlo popularne.
A najčešće ih kupujemo gotove.
Ako ste mislili da lepinje poput ovih na fotografijama ne možete napraviti u kućnim uslovima, varate se.
Više puta sam čitala razne recepte, ali nikako da dođu na red za pravljenje.
I eto, konačno sam ih napravila.
Ništa komplikovano.
Čak, šta više, priprema je vrlo jednostavna.
Vazdušaste lepinje možete peći i u tiganju, na ringlu.
Kkao ih pečem u tiganju, možete videti na fotografijama na kraju posta.
Takođe, testo nekada pripremam mekše.
Npr. na ovu količinu brašna, dodam još 30-40 ml vode.
Eksperimentišite dok ne napravite vazdušaste lepinje po vašoj meri.


Sastojci:
5 g svežeg kvasca
250 ml tople vode
1/2 kašičice šećera
350 g brašna
2-3 prstohvata soli


Vazdušaste lepinje, priprema:
Kvasac i šećer rastopite u vodi, dodajte brašno i so.
Umutite testo mikserom (nastavcima za testo ili viljuškom, kašikom, varjačom).
Ovo testo je meko i nije zgodno mesiti ga rukama.
Posudu dobro upakujte i držite na toplom mestu.
Kada se udvostruči, premesite ga i oblikujte lepinje.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 250 stepeni 10-tak minuta.


Ja sam testo ostavila da raste nekoliko puta.
Koliko puta je raslo, toliko puta sam ga premesila.
Nisam ga mesila rukama već viljškom jer je testo lepljivo.
Lepinje sam oblikovala u dubokom tanjiru.
Dno tanjira sam posipala brašnom, sipala testo, posula ga ponovo brašnom, potom oblikovala lepinje koje sam ređala u pleh obložen papirom za pečenje.

Savetujem da pravite lepinje debljine 1-1,5 cm.
Što je testo tanje, lepinje će biti vazdušastije.


Neko kaže da se zovu lepinje, neko ih zove somunima.
Šta je ispravan naziv, a šta nije, mislim da nije bitno.
Isto se vodi i polemika na temu ajvara - šta je pravi ajvar, a šta nije.
Po svemu sudeći, volim "krive" recepte jer se ne pridržavam nekih očekivanih pravila.
Neke domaćice tvrde da je vazdušaste lepinje neophodno peći u vrelom plehu.
Nemam naviku da pretodno grejem pleha, a lepinje ipak budu pune vazduha.
Kada ih pečem u tiganju, tiganj zagrejem,
Pečem ih na srednjoj temperaturi - na rigli sa 3 podeoka bi to bio podeok 2.
Ako se odlučite da lepinje pečete u tiganju, testo treba da bude tanje nego kada se peče u rerni.
Količinu podelite na tri (ili više) dela i na brašku oblikujte lepinje.
Prvo napravite "lopticu", a potom je malo razvucite rukama.
Vazdušaste lepinje možete peći i na roštinju.







7 comments:

  1. nisam razumela šta ti se desilo kada si umesila testo ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;DDDD desilo se to da su ispale lepinjeeee ... zamisli ...

      Delete
  2. Probavala 100tinu puta da uguram vazduh u lepinju i jok,nece da udje.Nedeljno dva puta mesim lepinje koje zaledim pa koristim nakon otapanja u mikro.Sad citam da ih premesis nekoliko puta pa verujem da je caka u tome.Probacu i to pa ako ne bude usao vazduh ...e onda stvaaaaaaaaaaarnooo :)

    ReplyDelete
  3. Ne brinite, ući će :). Poenta je u mekom testu i visokoj temperaturi prilikom pečenja. Preporuka je da se pleh dobro zagreje u rerni, pa da se stave lepinje. Meni je to komplikovano, pa stavljam na hladan pleh. Inače, kvasno testo je uvek lepše kada duže stoji, kada se više puta premesi. Pozdrav :)

    ReplyDelete