Prošle godine sam jedva našla dunje.
Ove godine sam se zato obezbedila na vreme.
Imam ih dosta.
Neke su završile u marmeladi, neke u kompotu, neke u kolačima, a najveći deo miriše na ormaru.
Žute dunje...
Sastojci:
4 veće dunje
1 l vode
Priprema:
Prvo operite dunje..
Prala sam ih kuhinjskom četkom kako bih uklonmila dlačice jer ih nisam ljuštila.
Dunje su domaće, tj. nisu prskane.
Isecite ih na komade željene veličine, prethodno očistite od koštica.
Stavite ih u šerpu, prelijte vode i kiuvajte oko 5 minuta od momenta kada provre.
Ostavite ih da odstoje u poklopljenoj šerpi desetak minuta, a potom poslužite kompot.
Kompot možete zasladiti po ukusu i želji.
Takođe, kompot od dunja se može jesti i topao i hladan.
Možete ga čuvati nekoliko dana u frižideru.
Hladan kompot je jedan od idealnih priloga uz meso.
Moja baba uvek poslužuje kompote uz razna mesa.
Posebno za Božić i Uskrs.
Pored kompota od dunja, u činiji se nalaze kompot od trešanja i višanja i kompot od šljiva.
To su ti, dobro poznati, slatko slani vojvođanski ukusi.
Po želji, kada pripremate kompot od dunja, možete dodati neku jabuku i krušku.
Kompot možete začiniti vanilin šećerom i cimetom.
Obično ne stavljam ništa od navedenog jer volim "čist" miris dunja.
Čini mi se da su ovo ipak bili dunjci.
No comments:
Post a Comment