Osmislila sam recept za Straćatela tortu, ali sticajem okolnosti, napravila sam kocke.
(Torta je osmišljena malo drugačije.)
Ovo je bilo ekspresno reagovanje - neko je poželeo baš ovakav kremasti kolač.
Kolač za one koji ne vole orašaste plodove, a uživaju u kremastim kolačima.
Belanca sam imala.
Mnogi će me verovatno pitati šta da rade sa žumancima ako nemaju samo belanca.
Moram odmah da vam kažem da ćete morati da se snađete - dodajte žumanca u fil i rešen problem (ako nemate za šta drugo da ih iskoristite).
Sastojci za koru:
4 belanceta;
4 kašike šećera;
4 kašike oštrog brašna;
4 kašike sitno rendane crne čokolade;
1 dl mleka za prelivanje kore.
Sastojci za fil:
500 ml mleka;
1 puding od vanile;
5 kašika šećera;
100 g bele čokolade (kvalitetne);
70 g margarina ili maslaca;
1 kesica vanilin šećera;
200 g šlaga u prahu;
5 kašika rendane crne čokolade.
Za posipanje:
nekoliko kašika rendane čokolade.
Priprema:
Prvo pripremite fil - puding rastvorite u 2 dl mleka, ostatak mleka stavite da provri zajedno sa vanilin šećerom.
Skuvajte puding.
U vreo puding dodajte maslac/margarin i belu čokoladu.
Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Kada se fil ohladi, stavite ga u frižider.
U dobro ohlađen fil, dodajte šlag u prahu i mutite nekoliko minuta.
(Fil će se zgusnuti, pobeleti i dobiti na volumenu.)
Zatim dodajte rendanu čokoladu.
Koru ćete pripremiti tako što ćete belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi.
Na kraju dodajte brašno i rendanu čokoladu.
Pleh približnih dimenzija 20*30 obložite papirom za pečenje.
Koru pecite na 150 stepeni 12 minuta.
Mlaku koru prelijte mlakim mlekom (mleko možete začiniti vanilom).
Koru podelite na dva dela ili uzduž ili popreko.
Filujte na sledeći način:
Kora fil, kora fil.
Popite rendanom čokoladom
Podrazumeva se da kolač/torta treba da prenoći u frižideru pre služenja.
Za one koji pitanju da li može odmah da se jede, odgovor je: Ne, ne može!
mrak ...
ReplyDeleteshlagot vo prav se mati so mleko po recept pa se dodava vo pudingot ili kako prasok se dodava vo puding?
ReplyDeleteNe, ne muti se sa mlekom. Šlag u prahu se muti sa filom od pudinga koji je prethodno dobro ohlađen. Pozdrav za Makedoniju ako ste iz Makedonije ;)
DeleteDa od Makedonija fala na pozdrav :)znaci prvo go matam slagot pa taka izmaten go stavam vo oladeniot puding :)
DeleteNe, ne. Šlag u prahu se ne muti. Sipa se takav kakav je (u prahu) u puding, pa se onda muti. Ne izmaten šlagot vo oladeniot puding ;)
DeleteHeheh ok se razbravme falaa ke ja napravam pa ke kazam kako mi ispadna :)
DeletePravila,fantazija od kokolaca
ReplyDeleteKolaca😊
Delete