Friday, October 16, 2015

Mešana salata


Negde sam čitala da se ova salata zove mađarska mešana salata.
Meni je poznata i kao čelemada.
A zovemo je i šarena.
Kako god da joj je ime, nije bitno.
Ukusna je i zdrava.
Izostavila sam crni luk, a vi ga svakako možete dodati.
Ovu salatu mogu konzumirati i osobe koje u svojoj ishrani ne koriste sirće
Bilo da je u pitanju hrono ishrana (pod uslovom da su dozvoljene korišćne namirnice) ili da iz nekog drugog razloga ne koristite alkoholno sirće.
Šećer?!
Zamenite ga nekim drugim zaslađivačem ili ga eliminišite.


Ukoliko neko povrće (voće) ne volite, slobodno ga zamenite nekim drugim, sličnim, ili povećajte količinu već pomenutog.
Odnos povrća je sledeći: 1/3 (400g kupus), a 2/3 ostalo povrće (uz napomenu da odnos povrća možete menjati).
Pojedinačne količine povrća, odredite sami.


Sastojci za 3 teglice od 370 ml:
1200 g povrća (kupus, šargarepa, zeleni paradajz, paprika)
15-20 g morske soli
10 g šećera
7-10 g vitamina C u prahu

*Količine soli i vitamina C prilagodite ukusu


Priprema:
Očišćeno i oprano povrće izrendajte na tanke kolutove (kupus na uobičajen način).
Dodajte ostale sastojke.
Prvo stavite manje količine soli i vitamina C  (15 g soli i 7 g vitamina C).
Dobo izmešajte sve sastojke i ostavite salatu da odstoji oko pola sata.
Po ukus dodajte još soli i/ili vitamina C.
Napunite tegle (dobro pritiskajte kako ne bi bilo vazduha u salati).
Zatvorite metalnim zatvaračima i pasterizujte kratko - kada tečnost u teglama počne da struji, sklonite sa ringle.





No comments:

Post a Comment