Wednesday, September 16, 2015

Kinder torta


Pratim dosta poslastičarskih grupa na internetu.
Često se vodi polemika na temu originalnog recepta za neku tortu.
Za mene su originalni recepti oni za koje znam koliko i za sebe.
Naravno, to svakako ne znači da su oni potpuno verni originalu.
Bilo kako bilo, mislim da ne bi trebalo previše eksperimentisati kada je reč o tradicionalni tortama kao što su:
Doboš torta;
Švarcvald torta;
Reform torta;
Rum torta;
Moskva torta;
Esterhazi torta i slične.


Kada su pitanju one malo modernije torte, teško je utvrditi koji je recept originalan.
Svaka domaćica ima neku svoju verziju.
Samim tim ima bezbroj recepata za tortu sa istim nazivom.
Odlučila sam da kinder tortu prilagodim svom ukusu, ali i nazivu.
Moja kinder torta izgleda ovako:
Ima tri (ili četiri kore) kore i tri reda fila.
U sredini je svetliji fil, gore i dole je čokoladni.
Za pripremu kinder torte kombinujem orašaste plodove (najčešće orahe, kikiriki i lešnik).
Kinder tortu možete napraviti bez orašastih plodova ili sa jednom vrstom (stvar ukusa).
U kinder tortu stavljam plazmu i kinder čokoladu (možete koristiti i neku drugu sa mlečnim punjenjem).
Ne morate se uvek striktno pridržavati određenog recepta.
Možete ga prilagoditi vašim potrebama i ukusu.
A zašto se često razlikuju torte pripremljene po istim receptima?!
Jednom prilikom mi je postavljeno pitanje po kom receptu pravim određenu tortu koja me toliko košta (jer tu osobu košta manje)?!
Mislim da bi svima trebalo da bude jasno da cena iste torte ne zavisi od recepta već od toga koji se sastojci koriste.
Ne može vas isto koštati torta ako "čokoladu" plaćate 300 dinara po kilogramu i ako je plaćate bar duplo više...
Nekada se nije toliko pažnje posvećivalo ceni sastojaka torte.
Sada, kako je sve skupo, većina gleda da "zakine" na kvalitetu.


Kinder torta, sastojci
Sastojci za kore 3 kore dimenzija 20*30:
15 belanaca
300 g šećera
300 g krupnije mlevenih orašastih plodova
60 g mlevenog keksa
3 kašičice žumanaca

Sastojci  za fil:
ostatak žumanaca
3 cela jajeta
300 g šećera
3 pudinga od vanile
6,5 dl mleka
2 kesice vanilin šećera
375 g maslaca ili margarina
300 g čokolade
100 g seckanih orašastih plodova
150 g lomljenog keksa
100 g seckane čokolade sa mlečnim punjenjem
1,5 dl slatke pavlake



Kinder torta, priprema
Priprema fila:
Umutite penasto žumanca i cela jaja sa šećerom.
Skuvajte na pari na uobičajen način.

Razmutite puding u 2 dl mleka.
Ostatak stavite da provri sa vanilin šećerom.
Ukuvajte puding.
U vruć puding dodajte 100 g margarina ili maslaca i mešajte dok se on ne otopi.

Kada se filovi potpuno ohlade, sjedinite ih i dodajte umućen margarin/maslac.

Fil podelite na dva dela i to tako što ćete ga podeliti na tri dela, jedan deo će biti 2/3, a drugi 1/3.

U 2/3 fila dodajte 300 g istopljene čokolade i seckane orašaste plodove.

U 1/3 fila dodajte izlomljen keks, iseckanu čokoladu i umućenu slatku pavlaku.

Priprema kora:
Za svako koru belanca mutite posebno.
Belanca umutite u čvrst sneg, potom dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
Potom dodajte žumanca i umutite.
Dodajte orašaste plodove i keks.
Koru pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni  15-tak minuta.

Tortu filujte na sledeći način:
kora, čokoladni fil, kora, svetli fil, kora, čokoladni fil.

Tortu dekorišite po izboru.
Možete je dekorisati kako čokoladnom glazurom, tako šlagom ili fondanom.
Ili nekom kombinacijom.

Kao i svaka druga torta i ova je ukusnija ako odstoji bar 2 dana.

Napomena:
Ukoliko koristite proizvod sličan čokoladi, takozvanu šećernu tablu, i zaslađenu slatku pavlaku, smanjite količinu šećera.


Tortu možete filovati po želji.
Nekada je filujem tako kako sam napisala, a nekada na svaku koru stavim i čokoladni i žuti fil...
Kako god da je nafilujete, kinder torta je uvek ukusna.






3 comments:

  1. U dekoraciju ste stavili čokoladne kuglice. Zanima me jeste li ih pravili ili su kupljene gotove, i koje su ako su kupljene, odnosno recept za njih ako ste ih pravili. Fenomenalno izgleda.
    Pošla mi je voda na usta i moram je što pre napraviti. ;-) :D hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ;). Kuglice su pravljene. Možete napraviti bilo koje, one koje najviše volite. Ove su od plazme, malo fila (žutog, pre deljenja na 1/3 i 2/3), umočene u otopljenu čokoladu i dekorisane komadićima čokolade. Pozdrav ;)

      Delete