Tuesday, September 15, 2015

Domaći voćni čaj



Retko ko ne voli čaj, bilo da je od lekovitog bilja ili voća.
Ili možda kombinacija, zašto da ne?!


Ako čaj pripremite sami, nema bojazni da će se u njemu naći veštačke arome kao što je slučaj kod većine kupovnih čajeva.
Čajevi su najukusniji od divljeg voća, ali ih možete praviti i od domaćeg.
Odlučila sam da iskombinujem šipak, trnjine, divlje jabuke i cvetove belog bagrema.


Šipak berite zreo. Kada je zreo, ima boju kao na fotografijama (šipak ne smem biti mek već čvrst).
Ukoliko su plodovi veći, isecite ih na sitnije komade kako bi se pre osušio.


Isti je slučaj i sa trnjinama, birajte zrele plodove.
Birajte manje plodove jer će se u tom slučaju lakše osušiti.


Jabuke još uvek nisam osušila, dodaću ih naknadno.
Jabuke je, takođe, potrebno iseći na sitnije kockice.


Beli bagrem možete zameniti nekom drugom biljkom ukoliko niste u mogućnosti da ga sada nađete.
Imala sam tu sreću da naiđem na bagrem koji ponovo cveta.

Sastojci:
plod šipka
plod trnjina
divlje jabuke
cvet belog bagrema
Količine navedenih sastojaka su proizvoljne.


Priprema:
Voće za čaj možete sušiti prirodnim putem, ali će vam biti potrebnpo malo više vremena.
Voće stavite na tacnicu, pokrijte pamučnom krpom ili gazom i držite po mogućstvu na promaji.
Ukoliko niste u mogućnosti da voće osušite na taj način, proces sušenja možete ubrzati korišćenjem rerne.
Voće sušite na 50 stepeni uz povremeno otvaranje rerne kako vi izašla para.

Čaj možete pripremiti i tao što ćete voće delimično osušiti u rerni, a potom ga dosušiti na vazduhu.

Bitno je da voće bude potpuno suvo kada ga stavljate u teglu koju ćete zatvoriti.
Ukoliko voće nije potpuno suvo, postoji mogućnost da će se ubuđati.
Čaj možete čuvati u papirnoj kesici ukoliko vam se čini da nije dovoljno suv.

Bagrem sušim na vazudu.
Cvetovi bagrema imaju u sebi malo tečnosti, tako da se osuše brže nego voće.



Čaj pripremajte na uobičajeni način - 1 kašiku čaja prelijte sa 2-3 dl kipuće vode (možete ga i prokuvati 1-2 minuta), poklopite i procedite nakon 10-tak minuta.
Zasladite ga po želji i začinite sokom od limuna, cimetom, vanilom...



2 comments: