Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, pa se njihova upotreba preporučuje u dijetama.
Obiluju vlaknima, pa daju osećaj sitosti.
Tikvice volim u bilo kom obliku.
Jedino nisam jela žive, za sada.
Prijatnog su, neutralnog, ukusa.
Broj kalorija se svakako povećava u zavisnosti od načina pripreme.
Najidealnije bi bile barene ili grilovane, ali...
Sastojci:
700 g rendanih tikvica
1 šolja griza
3 jajeta
začini po ukusu: so, biber, beli luk, mleveni kim, kumin...
150 g tvrdog sira
po potrebi semenke (lan, susam, suncokret...)
3 kašike ulja.
Priprema:
Tikvice izmešajte sa grizom. Začinite ih po ukusu i dodajte umućena jaja.
Pleh prečnika oko 27 cm premažite uljem i pospite brašnom.
Sipajte smesu od tikvica, poprskajte ostatkom ulja.
Dodajte izmrvljen ili rendan sir.
Pospite semenkama po želji
Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta na 220 stepeni.
Od začina možete koristiti ono što volite.
Ovako pripremljene tikvice će biti podjednako ukusne ukoliko koristite samo so i biber.
Možete ih jesti i tople i hladne.
Kada se ohlade, lakše se seku.
Mogu poslužiti kao podloga za kanapee.
No comments:
Post a Comment