Thursday, June 25, 2015

Pica hleb



Dok sam bila u prodavnici i kupovala masline, došla sam na ideju da napravim hleb sa ukusom pice.
I eto tako je nastao ovaj hleb.
Hleb ima blag miris i aromu pice.
Savršeno se slaže uz kapreze salatu, npr.
Naravno, od ovog hleba možete praviti sendviče ili ga jesti uz bilo koji slani obrok.


Sastojci:
500 g brašna tip 500
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 kašičica origana
1/2 kašičice bosiljka
po ukusu: biber i beli luk u prahu (dovoljna količina je po 2-3 prstohvata začina)
150 ml soka od paradjza
125 ml kisele (gazirane) vode
3 kašike maslinovog ulja
10-15 g svežeg kvasca

Dekoracija:
komadi maslina, paradajza, sira...


Priprema:
Sjediniti sve suve sastojke i napraviti udubljenje.
Sipati sok od paradajza, ulje i kvasac koji je razmućen u kiseloj vodi.
Umesiti glatko testo.
Dobro ga upakovati i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko pola sata.
Premesiti testo i napraviti hleb/hlebove.
Dekorisati ga komadićima maslina, paradjza i sira.
Od ove količine možete napraviti 1 ili 2 hleba.
Takođe možete praviti i pecivo.
Ukoliko se odlućite za dva hleba (prečnika oko 15 cm), pecite ih 25 minuta na 200 stepeni.
Ako napravite jedan hleb (prečnika oko 20 cm), pecite ga 30-35 minuta na 200 stepeni.


Pečen hleb stavite na drvenu dasku dok se ne prohladi.
Prohlađen hleb umotajte u krpu dok se skroz ne ohladi.


Ukoliko se ljubitelj toplog testa, podrazumeva se hleb možete konzumirati topao.
Kora mu je hrskava i šteta bi bila ne iskoristiti je maksimalno.


Ukoliko želite da vaš hleb ima jaču aromu pice, dodajte malo više navedenih začina.



No comments:

Post a Comment