Hleb, pecivo, testo... O bilo čemu da je reč, zastupljeni su gotovo u svakom obroku, a takođe su i sastavni deo užina.
Hlebovi i peciva su najlepši kada su sveže pripremljeni u kućnim uslovima.
Kada nemamo vremena, tu su brojne pekare.
Jogurt lepinje se brzo pripremaju, onda kada imate već pripremljeno testo.
Možete ih praviti od ludog testa ili bilo kog drugog testa koje volite.
Ja sam se odlučila za ovu kombinaciju.
Ono što skraćuje postupak pripreme jeste pečenje u tiganju, na ringli.
Ukoliko niste pekli lepinje na ovaj način, probajte.
Bićete iznenađeni brzinom pečenja.
Neophodni sastojci:
300 g brašna
3 g soli
4 g šećera
2 g suvog kvasca
3 g praška za pecivo
250 g jogurta
1 rukohvat majčine dušice
po potrebi maslinovo ulje (ili neko drugo po izboru)
Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke osim majčine dušice, pa dodajte jogurt i umesite testo.
Najbolje je da se testo umesi ranije i prenoći u frižideru.
Ukoliko nemate vremena, biće dovoljno da testo odstoji na toplom mestu oko sat vremena.
Kada naraste, dodajte iseckanu majčinu dušicu i premesite ga.
Podelite ga na 5 delova i napravite jufkice, namažite ih uljem, malo ih razvucite rukama - oblikujte lepinje, pokrite krpom i ostavite da odstoje sat vremena.
Pecite ih u zagrejanom tiganju, po 4-5 minuta sa jedne i druge strane na srednjoj temperaturi.
Lepinje možete služiti uz ono što volite.
Za premazivanje lepinja, koristila sam mešavinu sušenog paradajza, kapara, origana, majčine dušice i morske soli u maslinovom ulju.
Savet je da koristite svežu majčinu dušicu jer ima drugačiju aromu od sušene.
Po meni, sveža i sušena majčina dušica ne mogu da se porede - suvu ne volim.
Sveža majčina dušica ima mirisnu notu koja podseća na origano.
S obzirom da ne pijem mleko, jogurt i slične mlečne proizvode, često se odlučujem za neke voćne napitke poput ovog na fotografiji.
U pitanju je đumbirova vodica u koju sam dodala trešnje.
Recept za pripremu navede vodice - osvežavajućeg napitka, možete naći OVDE ili OVDE.
Lepinje su još lepše kada se peku na roštilju.
No comments:
Post a Comment