Nije u pitanju ništa novo i neviđeno. Ovo je jogurt testo koje baš često pripremam za razne poslastice.
Naravno, kombinujem različite sastojke, pa se samim tim i ukusi razlikuju.
Kombinacija kokosa, jagoda i čokolade je po meni jedna od dobitnih.
A verujem da će se velika većina složiti sa mnom.
Ono što je u ovom kolaču drugačije nego u ostalim koje sam do sada pripremala jeste kombinacija sode bikarbone i vitamina C.
Verovatno će se mnogi od vas zapitati čemu sada to, a možda će se neko zbuniti.
Ideju da stavim sodu i vitamin, dobila sam kada sam shvatila da nemam prašak za pecivo, a priprema kolača je uveliko bila u toku.
Znam do kakve hemijske reakcije dolazi kada se izmešaju soda bikarbona i vitamin C u vodi,
Bila sam ubeđena da će do iste reakcije doći i u testu.
Postignutim rezultatom bila sam više nego zadovoljna - kolač je bio mekši, vazdušastiji...
Jednostavno, imao je teksturu koja baš prija nepcima.
Naravno, ukoliko ne volite da eksperimentišete, slobodno koristite prašak za pecivo.
Za ovu količinu dovoljna je 1 kašičica praška za pecivo.
3 jajeta;
1 šolja šećera;
1 šolja jogurta od jagoda;
1/2 šolje ulja;
1,5 šolja brašna
1/2 šolje kokosa;
1 kesica vanilin šećera;
1/2 kašičice sode bikarbone;
1/2 kašičice vitamina C;
300 g očišćenih i iseckanih jagoda.
Sastojci za sos od čokolade:
100 g čokolade;
1 kesica vanilin šećera;
2 dl mleka;
1 kašičica gustina.
Za dekoraciju:
kokos, jagode...
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte sve ostale sastojke osim jagoda. Dobro umutite smesu.
Sipajte u podmazan i brašnom posut pleh dimenzija oko 20*30 cm, poređajte jagode i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 20-25 minuta.
Ukoliko vam je rerna slabija, nakon 10-tak minuta pečenja, pojačajte temperaturu na 170 stepeni.
Dok se kolač peče, napravite sos.
Na nižoj temperaturi istopite čokoladu sa vanilin šećerom i mlekom. Mleko sipajte postepeno, oko 1 dl.
Gustin razmutite u mleku i dodajte u čokoladu. Kuvajte nekoliko minuta.
Sos hladite mešanjem.
Mlak sos sipajte preko mlakog kolača i pospite kokosom.
No comments:
Post a Comment