Monday, June 29, 2015

Crno bela torta



Torta je dobila naziv po crnoj i beloj čokoladi koje se koriste za njenu pripremu.
Sve torte liče jedna na drugu, ali svaka je posebna na svoj način.
Htela sam, u stvari, da kažem da je ovo jedna posebna torta.


Sastojci za 1 koru (postupak ponoviti još 2 puta):
120 g šećera u prahu
100 g mekog maslaca ili margarina
3 jajeta
100 g istopljene čokolade
50 g oštrog brašna

Sastojci za fil:
500 ml slatke pavlake
400 g bele čokolade
100 g mlevenog lešnika
100 g mlevenog indijskog oraha

Dekoracija:
komadi čokolade po potrebi
ribizle po potrebi


Priprema:
Za koru prvo odvojiti belanca od žumanaca.
Šećer i maslac umutiti penasto, dodavati jedno po jedno žumance.
Potom i otopljenu čokoladu.
Belanca umutiti u čvrst sneg, umešati ih u smesu od čokolade i dodati brašno.
Sjediniti sve sastojke.
Peći na 160 stepeni 12-15 minuta.
Koristiti pleh 20*25 (okvirno).
Postupak je isti za sve tri kore.


Za fil, u šerpu staviti izlomljenu čokoladu, sipati slatku pavlaku i topiti na nižoj temperaturi uz mešanje dok se čokolada ne otopi.
Potom dodati lešnike i orahe (koristiti neslan indijski orah).
Ostaviti ganaš da se dobro ohadi, pa ga umutiti mikserom.
Ukoliko pavlaka koju koristite nije zaslađena, dodajte šećer u prahu po ukusu
Tortu filovati sledećim redosledom: kora, fil...
Postupak ponavljati dok se svi sastojci ne utroše.
Tortu završiti filom.
Dekorisati je komadićima čokolade i ribizlama.


Kao i svaka druga torta, i ova treba da odstoji u frižideru neko vreme kako bi mogla lepo da se seče.
Ukoliko ne volite orašaste plodove, možete ih zameniti mlevenim keksom.
Ukoliko vam se učini da je fil mek (što zavisi kako od pavlake tako i od čokolade) dodajte još malo orašastih plodova i ili keksa.
Ribizle ili neko drugo bobičasto voće možete dodati u tortu tokom filovanja, između kora i fila.


Recept šaljem Tanji sa bloga Ekspres lonac kao odgovor na temu "ribizle". 
Mesec jun 2016. Ajme,koliko nas je!


No comments:

Post a Comment