Otvaram sezonu trešanja pod sloganom "I'm lovin' it"!
Trešnje su voće koje stiže odmah posle jagoda. Jedan vremenski period se preklapaju.
Period preklapanja je najbolji za pripremu kolača u kojima se koristi i jedno i drugo voće.
Kolač koji najčešće pripremam sa trešnjama i jagodama, izgleda ovako:
A recept možete naći OVDE.
Trešnja je listopadna drvenasta biljka iz roda Prunus i porodice Rosaceae.
Plod trešnje je ono što privlači posebnu pažnju u ishrani ljudi.
Od trešnje se koristi i list za pripremu čajeva.
Cvet trešnje je vrlo dekorativan, pa ga koristim za razne cvetne dekoracije.
Trešnja je bogata vitaminima i mineralima. Ima veliki procenat vode, pa se preporučuje tokom dijeta.
Boja trešnje je "ono" što je posebno zdravo.
Što je trešnja tamnija, to je zdravija.
Antocijanidini su supstance koje trešnji daju boju.
Trešnja ima dejstvo slično aspirinu, a kažu da je dejstvo trešnje jače od dejstva aspirina.
Trešnji se veća pažnja posvećuje zbog ukusa i osvežavajućeg efekta nego zbog blagotvornog dejstva na zdravlje.
Tako su ukusne i sočne, zar ne?!
Od trešanja se najčešće prave kolači, ali i razni džemovi, prelivi, slatka...
Ove godine neću imati vremena da ispratim sezonu trešanja u potpunosti.
Ali zato sam je otvorila ovim postom.
Neka ovo bude mali podsetnik za sve oni koji još uvek nisu počeli da eksperimentišu s trešnjama da je sezona u toku.
Očekujem od vas zanimljive delicije.
No comments:
Post a Comment