Saturday, May 16, 2015

Sutlijaš sa grizom i prelivom od jagoda


Sutlijaš ili pirinčanu kašu u osnovi čine: pirinač, mleko i šećer.
Naravno, u sutlijaš možete dodati ono što volite - suvo grožđe, cimet, vanilu, kardamom, koru od narandže ili limuna, čokoladu...
Sutlijaš možete obogatiti raznoraznim voćnim, čokoladnim ili nekim drugim prelivima.
Sutlijaš je kaša kojom se hrane bebe uglavnom od 10-tog meseca.
Kada se priprema za bebe, ne dodaje se ništa osim mleka, pirinča i malo šećera.


Klasičan sutlijaš - kao za bebe pripremam ponekada. Više mi se dopada kada je obogaćen raznoraznim dodacima.
Pravila sam ga i sa dodatkom pudinga, ali mi se ipak više dopada tekstura kada dodam malo griza.
Kremastiji je.
Takođe, volim kada se pirinač dobro skuva, tj. kada se raskuva.
Napominjem da je sve to stvar ukusa i da svako treba da ga priprema onako kako mu se najviše dopada.
Kada smo bile male, mama je sutlijaš uvek pripremala sa suvim grožđem i cimetom.
Mogu da kažem da tako pripremljen sutlijaš predstavlja ukus mog detinjstva.


Neophodni sastojci:
200 g pirinča;
prstohvat soli;
1,5 l mleka;
10 g vanilin šećera;
150 g šećera;
2 kašike griza.

Završnica:
po potrebi preliv od jagoda;
po potrebi bela čokolada, lomljena ili rendana.


Priprema:
Dobro opran pirinač preliti šoljom vode, dodati prstohvat soli i kuvati na nižoj temperaturi.
Kada se voda upije, dodati još pola šolje.
Potom naliti 1 l mleka. Kuvati na nižoj temperaturi.
Kada počne da se zgušnjava, sipati ostatak mleka.
Na kraju, kada je pirinač dovoljno kuvan, umešati šećere i griz. Prokuvati još koji minut.

Sutlijaš sipati u činijice, dekorisati prelivom od jagoda (ili prelivom od nekog drugog voća po izboru) i posutu komadićima bele čokolade.


*Sutlijaš možete služiti i topao i hladan.
Takođe, gustinu odredite sami - ako volite gušći, sipajte manje mleka i obrnuto.
Ne postoji neko posebno pravilo koje treba poštovati prilikom pripreme sutlijaša.
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Znači, sutlijaš pripremajte onako kako volite.


Recept za preliv od jagoda možete naći OVDE.


Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment