Kapreze (Caprese) salata je italijanski specijalitet u bojama italijanske zastave.
Mada, i mađarska zastava ima iste boje.
Bilo kako bilo, ova kapreze/caprese salata se uvek vezuje za Italiju.
Porekom je sa Kaprija.
Osnovu kaprese/caprese salate čine: mocarela, paradajz, svež bosiljak, maslinovo ulje, so i biber.
Salatu možete obogatiti još nekim sastojcima, npr. maslinama.
Po meni, kapreze/caprese salata predstavlja kompletan obrok uz dodatak nekog hleba ili peciva.
Italijani je jedu češće kao predjelo nego kao salatu uz glavnu jelo.
A može se jesti i uz glavno jelo, naravno.
Ukus je kompletan kada se zajedno konzumiraju: paradajz, mocarela i bosiljak.
Kako ne bi bilo propusta prilikom degustacije i dobijanja savršenog ukusa kapreze salate, napravila sam kapreze zalogaje.
U svakom zalogaju je kompletiran italijanski (kapreze) ukus.
Kapreze/caprese salata, sastojci:
2 paradajza
100 g mocarele
2 kašičice maslinovog ulja
po potrebi listovi bosiljka
po ukusu: morska so i biber.
*Količine i odnos sastojaka prilagodite potrebama
Paradajz i mocarelu isecite na kriške, kolutove ili komade, željene veličine.
Dodajte listove bosiljka i začinite uljem, solju i biberom.
*Ukoliko ne volite maslinovo ulje, možete dodati bilo koje drugo po vašem ukusu.
Nisam imala maslinovo, pa sam koristila hladno ceđeno suncokretovo ulje.
No comments:
Post a Comment