Iznenadila me je cena jagoda na pijaci. Pre par dana su koštale od 200 do 300 dinara, a danas su u pola jeftinije.
Nisam mogla da im odolim.
Odlučila sam se za vrstu koja je kombinovana sa šumskim jagodama.
Proizvođač mi je objasnio da se sade naizmenično - jedna obična, jedna šumska jagoda i da se međusobno oprašuju.
Plodovi su bili izmešani - mali i veliki.
Imaju prelep miris i ukus.
Uz dodatak vanile, limuna i matičnjaka, dobila sam ovaj božanstven preliv od jagoda.
Neophodni sastojci:
3 dl vode;
300 g šećera;
30 g vanilin šećera;
1 kg očišćenih jagoda;
1/2 limuna;
listovi matičnjaka (po želji).
Priprema:
Pripremiti šerpu prečnika 25-30 cm.
Vodu i šećere sipati u šerpu i staviti na ringlu da se kuva.
Kada smesa provri, kuvati oko pet minuta, pa staviti jagode (veće jagode iseći na manje komade). Kuvati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta, zatim dodati limun iseckan na manje kriške. Kuvati oko 15-20 minuta.
Preliv sipati u sterilisane teglice i dodati listove matičnjaka.
Ova količina je dovoljna za 2 teglice od po 500 ml.
Možete dodati još šećera ukoliko volite slađe prelive.
Preliv od jagoda možete koristiti za pripremu raznih poslastica - kao preliv za sladoled, za sutlijaš, za palačinke, krofne, uštipke, za dekoraciju slatkih delicija i slično.
Kada pripremate limunadu, dodajte jednu ili dve kašičice preliva. Bićete prijatno iznenađeni aromom.
Odlično! Slike me posebno odusevljavaju :)
ReplyDelete