Ne brinite ako postite ili ne jedete meso - možete pripremiti paprikaš od šampinjona. Takođe, na isti način paprikaš možete napraviti i od nekih drugih gljiva ili iskombinovati više vrsta.
Za koju god se kombinaciju budete odlučili, bićete zadovoljni.
Kada postite, eliminišite knedlice jer one nisu posne.
Neophodni sastojci:
4-5 kašika ulja
2 glavice crnog luka
500 g šampinjona
1 čen belog luka
2 veća krompira
1-dl soka od paradajza
1 jaje
3-4 kašike brašna
začini: aleva paprika, lovorov list, biber, so, ljuta paprika, peršunov list, origano
Priprema:
Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Kada porumeni, dodati alevu papriku, iseckane šampinjone, lovorov list i usitnjen beli luk.
Dinstati dok ne ispari voda.
Krompir obariti posebno.
Umutiti jaje sa brašnom i u malo vode skuvati knedlice na uobičajen način.
Baren krompir i knedlice staviti u šampinjone.
Začiniti po ukusu, naliti vodom u kojoj su se kuvale knedlice, dodti sok od paradajza i krčkati oko pet minuta.
Posuti peršunovim listom.
Za ljubitelje mesa, pripremam paprikaš s mesom.
Poslednji koji sam pripremala je Svinjski paprikaš za norvešku novinarsku ekipu.
Bili su više nego zadivljeni ukusom.
Rekli su da je za nnjih to miris Balkana bez obzira što smo im objašnjavali (prvenstveno Lepi Brka) da se paprikaš više vezuje za austrougarsku kuhinju nego za tradicionalnu srpsku.
Paprikaš koji sam im pripremila nazvali su "Vojvođanski paprikaš".
Kada su sse vratili u Norvešku, počeli su da pripremaju jela koja su probala u Srbiji i Bosni.
Među prvim isprobanim jelima bio je i "moj" paprikaš.
Paprikaš koji sam ja pripremala izgledao je ovako:
Vojvođanski paprikaš na norveški način izgleda ovako:
No comments:
Post a Comment