Macaronsi su francuski specijalitet - poslastica.
Vrlo su popularni u celom svetu.
Verovali ili ne, macarons-e nisam probala sve do juče.
Iskreno, nisu me privlačili ni izgledom ni sastavom.
Nije u pitanju ništa posebno.
Svetski trend i ništa više.
A ima toliko lepih torti i kolača...
Nisu po mom ukusu - preslatki su (po nekim receptima ide i više šećera).
Fil kao fil - možete ih spajati kojim god želite, nema nekih posebnih pravila.
Tolika "drama" ni oko čega.
Sama izrada nije toliko komplikovana koliko se priča.
Čak mogu da kažem da su vrlo jednostavni za izradu, a još ako se peku u silikonskoj modli, onda nema bojazni da neće uspeti.
Pekla sam ih na papiru za pečenje i oblikovala rukom, tačnije, prstom (smesu nisam sipala u odgovarajuću kesu, tako su prsti morali biti glavni alat za oblikovanje).
Ono što može biti problem (mada ne mora) jeste bademovo brašno.
Koristila sam bademe u listićima. Prvo sam ih malo prosušila na ringli, izmrvila prstima, pa onda samlela štapnim mikserom uz dodatak šećera u prahu i malo mlevenog keksa (nisam imala dovoljno badema).
Potom sam smesu prosejala i sipala u bušnu kesicu kako bih izmerila sve sastojke (naravno, prosula sam deo smese zbog bušne kese ;)).
Odlučila sam da napravim fil sa ukusom kapućina. Izvadila kesicu iz ormara, otvorila je i slučajno srušila sa radne površine.
Znači, opet prosipanje.
Htela sam da kažem da je sve krenulo nekako naopako ;).
Obično se takve stvari dešavaju kada radite ono što ne volite ili vas ne zanima...
Čitala sam razne "elaborate" na temu belanaca - jaja treba izvaditi iz frižidera minimum 24h ranije, pa onda, belanca treba odvojiti od žumanaca isto toliko ranije, itd.
Nisam ispoštovala ovo pravilo.
Jaje sam izvadila iz frižidera možda desetak minuta pre nego što sam odvojila belance od žumanceta.
(Žumance sam odmah umutila sa kašikom šećera kako se ne bi uhvatila korica, a posudu u kojoj je bilo belance, upakovala sam u kesu).
Potom sam se bavila mlevenjem badema i skuvala fil (jedno žumance, 1 kašika šećera, 1 kašičica gustina, 1 rebro čokolade, malo mleka, a u ohlađen sam dodala kapućino i šlag u prahu).
Znači belance je na sobnoj temperaturi bilo oko 1 vremena (naravno, ako su temperature više, dovoljno je manje vremena da belance postigne "sobnu" temperaturu).
Pa da krenemo sa sastojcima za macarons-e.
Odlučila sam se za najmanju moguću meru.
Inače, ima raznih recepata za pripremu macarons-a. Ja sam odabrala najjednostavniji.
Neophodni sastojci (za 10 macarons-a):
1 belance (tačnije 35 g);
25 g kristal šećera (možete kombinovati sa vanilin šećerom);
45 g bademovog brašna (u mom slučaju je u ovu količinu ušlo i 10 g mlevenog keksa);
60 g šećera u prahu;
jestive boje po potrebi (u prahu ili u gelu).
Priprema:
Belance mutiti, pa kada zapeni postepeno dodavati kristal šećer i miksati na najmanjoj brzini. Možete mutiti mikserom ili mutilicom. Ja sam koristila mutilicu s obzirom da je u pitanju vrlo mala količina.
Stučnjaci kažu da je važno da se smesa ne premuti (mada sam negde čitala da to i nije toliko bitno).
Belance i šećer sam blago umutila.
Smesa se slivala sa mutilice lagano, u neprekidnom mlazu.
U belance treba dodati boju i umutiti je.
Sada treba dodati bademovo brašno koje ste prethodno sjednili sa šećerom u prahu i prosejali (ukupno 100 g ili koji gram više).
Sve lepo sjediti špatulom. Mešati polako.
Mešanje je od presudnog značaja (tako kažu stručnjaci).
Ako ste nedovoljno izmešali smesu ili ste je premešali, nećete dobiti prave macaronse (šta god to značilo).
Idealno izmešana smesa curi u neprekidnom mlazu sa špatule i ne ostavlja trag kada dođe u dodir sa preostalom smesom - sjedinjuje se sa njom.
Sada sledi oblikovanje. Treba koristiti poslastičarsku kesu sa ravnim nastavkom prečnika oko 1 cm.
Istiskujte "puslice" na papir sa razmakom od 2-3 cm.
Potrudite se da sve "puslice" budu iste veliučine ili prethodno nacrtajte krugove.
Udarite plehom nekoliko puta u radnu površinu kako bi iz macaronsa izašao vazduh.
Potom sledi faza sušenja macarons-a na vazduhu.
Treba ih sušiti oko sat vremena.
A da li suvi, proverićete dodirom.
Ako se macaronsi ne lepe za prst, možete ih peći (na njima ostaje udubljenje od prsta).
Pecite ih u zagrejanoj rerni 13-15 minuta na 130-140 stepeni (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
Tokom pečenja, otvarajte rernu nekoliko puta kako bi vlaga izašla napolje i kako biste proverili da li su macarons-i pečeni.
A da li su pečeni, proverićete ponovo dodirom - ako se prilikom dodira unutrašnjost ne mrda, oni su gotovi.
U suprotnom ih treba peći još koji minut.
Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a onda ih skinite sa papira (budite pažljivi ako se malo zalepe za papir).
I to je sve.
Macaronsi su sada spremni za filovanje.
Možete ih spajati ganaš kremama u koje ćete dodati ukuse po želji.
Kada je reč o izboru fila, slobodno pustite mašti na volju.
Zahvljujem se Jeleni Simić sa bloga "Let's get fat-bulous!" koja je svojim postom uticala na moju odluku o izradi macarons-a.
A kako izgledaju Jelenini macarons-i, možete videti OVDE.
*Napomena:
Kažu da su macarons-i pravi kada imaju "obruč". Mislim da je stvaranje obruča neizbežno - posledica sušenja i pečenja macarons-a.
Divno si sve objasnila, prelepo izgledaju, ne volim ništa što je *bojeno* ali tvoji ovako ukrašeni, udešeni za slikanje, prosto mame
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteHvala. Ne morate ih bojiti veštačkim bojama, mogu biti bele boje ,a možete dodati malo kakaoa, kafe, kurkume... Ali trendy macaronsi zahtevaju isključivo upotrebu veštačkih boja ;).
DeletePrvo sam osmislila kompoziciju, potom brala cvetiće, pa ih tek onda pravila - bojila ;)
Odlicno su ti ispali! Drago mi je sto sam te podstakla i sto si pokazala da sem malo strpljenja oko badema nije strasno nista. :)
ReplyDeleteMa da, sasvim običan i jednostavan kolač ;)
Deleteja se vec dugo kanim da ih pravim. Tvoji odlicno izgledaju , ali ti si i expert za slatkise. Probacu ! Kazu ako se premuti da pucaju ... videla sam to kod jedne vrsne slasticarke . Popucali svi ...
ReplyDeleteMislim da pucaju zbog nekih drugih stvari, možda zbog vazduha koji može biti unutar njih. Meni je jedan napukao... A moguće je da lakše pucaju kada se peku na višoj temperaturi... Ko zna ;)
DeleteTako lijepo ste opisali i meni ne preostaje ništa drugo nego probati još jednom...Imala sam nekoliko uspješnih pokušaja i kad sam mislila da znam dogodio se fijasko...Primjenit ću neke vaše sugestije ...vaši su prekrasni!
ReplyDeleteHvala. Nekada prvi put bude najbolji. Ako ih volite, ne odustajte :)
DeleteJa sam ih pravila dva puta i ova puta prvi macaronsi koje sam prve pekla (prvi pleh) pola ispuca-pola bude super, a drugi pleh ni jedan ne pukne, ne znam zasto pucaju. I ti sto puknu kod njih ne stvori onaj krug. Imate li ideju zasto pucaju? Sumnjam da je do vremena susenja, jer prvi pleh svakako se duze susi od drugog, jos sam ih drugi put svakako duze susila i opet du ispucali? Da li je moguce da se rerna ne zagrije dovoljno?
ReplyDelete