Mislim da ne postoji osoba koja nije pravila ovaj kolač sa višnjama. Ako postoji, red bi bio da ga napravi ;).
Recepti se mogu razlikovati po količini sastojaka, ali su manje-više isti.
Takođe, razlika može postojati u načinu pečenja kao i u plehu u kom se kolači peku. Samim tim se i ukus i tekstura kolača malo razlikuju.
Najviše volim da ih pečem u plehu za mafine - ukusniji su mi kada su pojedinačno pečeni, a mogu duže da stoje, a da se ne osuše.
.
Neophodni sastojci za 12 kolača:
2 veća jajeta;
1 šolja šećera;
1/2 šolje kisele pavlake;
1/2 šolje kisele vode;
1 kesica vanilin šećera;
1/2 šolje ulja po izboru ili rastopljenog maslaca;
1,5 šolja brašna tip 400;
2 kašike griza;
1/2 kesice praška za pecivo;
200-300 g odmrznutih i oceđenih višanja.
Priprema:
Pećnicu zagrejati na 150 stepeni.
Jaja, šećer, pavlaku, kiselu vodu, vanilin šećer i ulje umutiti. Sve suve sastojke sjediniti, pa ih dodati u prethodno umućenu smesu.
Pleh za mafine obložiti papirnim korpicama i sipati testo (2/3 korpice). Gore pobacati višnje.
Višnje možete uvaljati u brašno kako bi ostale na površini, posebno ako su u pitanju sveže višnje.
Peći 15 minuta na 150 stepeni i 10-tak minuta na 170-200 stepeni (u zavisnosti od jačine pećnice).
Recept šaljem Frani sa bloga Žlicom i vilicom.
Ajme, koliko nas je! igrica za blogere.
Mesec januar 2017. godine.
Tema: višnje.
No comments:
Post a Comment