Thursday, May 21, 2015

Gusti sok od jagoda


Recept za sirup od jagoda, možete videti Ovde.


Domaći sokovi su uvek kvalitetniji i ukusniji od kupovnih (ako mene pitate).
Posebno zbog toga što prilikom pripreme domaćih sokova možete da utičete na količine šećera i kiselina.
U većinu sokova ne dodajem kiselinu, mislim na veštačku limunsku kiselinu.
Ako neko voće zahteva dodatnu kiselu, prilikom služenja iscedim malo limunovog soka.
Jagode su same po sebi dovoljno kisele tako da nema potrebe dodavati bilo šta.
Nekada dodajem šećer, nekada ne. Sve zavisi od toga koliko su jagode slatke.
Kada pripremam sok koji treba duže da stoji, stavim malo više šećera kako bi se sok delimično konzervirao.
Priprema ovog gustog soka od jagoda je vrlo jednostavna.


Neophodni sastojci:
1 kg očišćenih jagoda
1,5 l vode
100 g šećera ili po ukusu.


Priprema:
Jagode izblendirati. U dobijenu kašu sipati vodu, izmešati i procediti kroz gazu ili kroz cediljku.
Dodati šećer i kuvati par minuta kada sok provri.
Sipati ga u flaše i čuvati u frižideru do korišćenja.




Sok nije potrebno kuvati ukoliko neće stajati dugo. Ukoliko ga želite čuvati malo duže, savetujem da povećate količinu šećera i da ga pasterizujete.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

Recept šaljem Tatjani sa bloga Kuvajmo srcem kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je! za mesec april (tema: jagode).

6 comments: