Pirinač je, pored krompira, najčešće korišćen prilog uz glavna jela.
Ali, kada nemate dovoljno vremena ili ste možda zaboravili da kupite pirinač, ne očajavajte.
Umesto pirinča, možete pripremiti pšenični griz.
Biće vam dovoljno pet minuta za pripremu ovog priloga.
Izmešajte 4-5 kašika griza i oko 2 ili 2,5 dl vode.
Dodajte malo soli i malo začina po ukusu, kuvajte nekoliko minuta kada smesa provri, izlijte u modlice, sačekajte da se malo prohladi i poslužite ga kao prilog uz glavno jelo.
Ukoliko nemate modlice ili nemate vremena da čekate da se griz ohladi, sipajte ga direktno u tanjir, dodajte glavno jelo - meso ili povrće i uživajte.
Ukoliko vam se učini da je griz gust za vaš ukus, slobodno dodajte još malo vode.
Takođe, možete dodati malo ulja ili komadić maslaca.
Povrće sam pripremila na indijski način - na malo gi maslaca, propržila sam kari, kurkumu, mleveni korijander, kumin, biber, usitnjeni beli luk, alevu papriku i dodala iseckano povrće (patlidžan, papriku, tikvice, paradajz).
Krčkala sam dok se povrće nije omekšalo, zatim sam dodala malo soli i ljutu papriku.
Kao dekoraciju, ali i začin, koristila sam svežu nanu i kres salatu (u pitanju je domaća proizvodnja)
Osobe intolerantne na gluten mogu koristi neki drugi griz, npr. od kukuruza, ali iz kontrolisane proizvodnje.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteDuso, nisam vegan, mesozder sam, ali, sve sto ti osmislis, preporucis, sve mi se dopada. naravno, uglavnom serviram kao prilog. Ovo sa grizom mi se bas dopalo, cesto pravim corbicu od griza...poslacu ti recept. Ljubim te. Pozdrav za postovanog Tatu, mog prijatelja.
ReplyDeleteNajlepše hvala <3
Delete