Pekmez ili džem od jagoda - stvar ukusa.
Ove godine sam se baš dala u pripremanje zimnice - krenula od samog početka sezone.
Pored sokova od zove (koje ne čuvam baš dugo), pripremam razne delicije od jagoda.
Rešila sam da jagodama posvetim posebnu pažnju s obzirom da sam ih prethodnih godinama malo zapostavljala.
Uvek me "muči" količina šećera kada pripremam zimnicu.
Preporuka je da odnos šećera i jagoda bude 1:1.
Ali, ne slažem se sa preporukom.
Šećer ima ulogu konzervansa, ali kvari ukus (po meni).
Odlučila sam se za odnos 1:3 (šećer:jagode) približno - plus/minus.
Džemove, pekmeze, marmelade i prelive od jagoda čuvam u fružideru tokom letnjih meseci, za svaki slučaj jer ne stavljam konzervans,
Jagode spadaju u vrlo osetljivo voće, pa im treba posvetiti posebnu pažnju kada je čuvanje za zimu u pitanju.
Preliv od jagoda se nalazi Ovde.
Pored toga što je vrlo aromatična, jagoda je i jako zdrava.
Osim ploda, za lečenje se koriste i koren i list.
Sveže jagode sadrže veliku količinu vitamina C, zatim vitamina A, gvožđe i folnu kiselinu.
Zbog prisustva folne kiseline, preporučuju se trudnicama i ženama koja planiraju da ostanu u drugom stanju.
Pekmez od jagoda, pripremam na sledeći način.
Sastojci:
750 g očišćenih jagoda
300 g šećera
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Sjedinite jagode i šećer. Potom smesu (malo) izgnječite rukama.
Pekmez kuvajte na nižoj temperaturi dok ne bude srednje gust (kada se ohladi, biće gušći).
Na krajau dodajte vanilin šećer.
Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe, tako da ono može da traje od 30-60 minuta.
Ako se odlučite za šerpu većeg prečnika, vaš pekmez će brže biti gotov.
Ova količina je dovoljna za 1 teglu od 580 ml (malo će ostati za degustaciju).
Dizajn ambalaže je specijalno urađen za fotografisanje i još neke namene.
U pitanju je old-fashioned dizajn.
Poklopac je trebalo da bude u braon u boji, ali ga u datom trenutku nisam imala.
"Ogrebotine" su deo dizajna.
Džem od jagoda (pekmez od jagoda) možete pripremiti onako kako vam odgovara - možete povećati količinu šećera, dodati malo limunove kore...
Jagode ne morate gnječiti, tako ćete imati više komadića.
A možete ih ispasirati - to bi bila marmelada od jagoda.
No comments:
Post a Comment