Poreklom sam iz Vojvodine, tačnije iz Banata, ali do skoro nisam znala da se ovo jelo zove "nasuvo".
Mada "nasuvo" svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev - nasuvo s krompirom govori već nešto više.
Bilo kako bilo, moja baba kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš.
Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki.
Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne.
Baba je uvek pravila i ajnpren čorbu kada i grenadir marš.
Recept za ajnpren čorbu, možete naći OVDE.
Količine sastojaka nisu obavezujuće - možete stavljati više ili manje kako testenine tako i krompira.
Navodim osnovne začine koje je baba koristila za pripremu ovog jela.
Pored dole navedenih začina, dodajem i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje.
Ljuta paprika je, po meni, u ovom jelu neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.
Neophodni sastojci:
700 g krompira
250 g testenine
1 glavica crnog luka
ulje po potrebi
začini: so, biber i mešavina začina
Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći na kockice i obariti.
Testeninu skuvati prema upustvu sa kesice.
Luk pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
Ukoliko dodajete alevu papriku, dodajte je u luk i propržite nekoliko sekundi.
Sjedinite sve sastojke i začinite po ukusu.
Sveže začinsko bilje, dodajte na kraju.
Uz ovo jelo se savršeno slaže kupus salata.
Od začinskog bilja naječešće koristim: peršunov list, origano i bosiljak.
Sada sam napravila miks kresa, rukole, origana bosiljka i peršuna.
Po tradicionalnom, izvornom receptu, ne ide začinsko bilje.
Ono tada, osim peršuna, nije bilo popularno kao sada.
Ali to svakako ne znači da jelo ne treba da prilagodite kako svom ukusu tako i gastro trendovima.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
Posno jelo!
No comments:
Post a Comment