Bliži se Uskrs. Katolički je već zakucao na vrata. U tom slučaju, kasnim sa objavom, ali verujem da će ista biti od koristi pravoslavnim vernicima.
Pozitivna trema je sasvim prihvatljiva. Većina domaćica polemiše na temu pripreme i dekoracije Uskršnje trpeze.
Posebna pažnja posvećuje se farbanju i dekoraciji jaja.
Dajem vam par predloga koji mogu poslužiti kao inspiracija.
Ove godine je posebnu pažnju privuka dekupaž tehnika dekorisanja jaja. Ona se primenjivala i ranije, ali nije bila toliko popularna.
Nije u pitanju ništa komplikovano.
Za dekoraciju se koriste višeslojne salvete (poželjno je da motivi budu sitniji), belance, slikarska četkica, malo mašte i naravno jaja.
Isecite želje motivne sa salveta, skinite prvi sloj, prislonite ga na jaje i premažite belancetom.
Belance treba delimično umutiti - ja to radim viljuškom.
Za dekorisanje koristiti kuvana jaja.
Izbeljivanje jaja
Ukoliko vam se ne dopada boja jaja, ne brinite, vrlo jednostavno ih možete izbeliti.
Prilikom kuvanja jaja, dodajte malo alkoholnog sirćeta i malo soli.
Ne znam tačno da vam kažem koja je količina potrebna jer nisam merila, ali na 1/2 l vode nisam sipala više od 3-4 kašike sirćeta.
Na 1 l vode je dovoljno sipati 1 dl sirćeta i kašičicu soli.
Jaja kuvajte na uobičajen način (u vodi u koju ste sipali sirće i so).
Ostavite ih da se prohlade u vodi u kojoj su se kuvala, pa ih lagano istrljajte vlažnom krpom.
Za trljanje možete koristiti truleks krpu.
Videćete kako se skida sloj sa ljuske, a jaja postaju bela.
Ukoliko želite da farbate izbeljena jaja (na način koji zahteva da se jaja kuvaju u boji), kuvajte ih samo nekoliko minuta, prelijte hladnom vodom i još mlaka istrljajte krpom kako biste skinuli tamniji sloj.
Jaja kuvajte u boji prema uputstvu sa pakovanja.
Nakon izbeljivanja, jaja možete dekorisati po želji - dekupaž tehnikom, jestivim flomasterima, sličicama, trakama...
Nakon izbeljivanja, jaja sam bojila kurkumom. Nisam zadovoljna bojom - očekivala sam mnogo više od kurkume.
Jaje sa desne strane ima intenzivniju boju. Drugo, skoro da nije bilo žuto.
A možda nije samo do kurkume već i do ljuske.
Jaja koja vidite na gornjoj i donjoj fotografiji nisam izbeljivala. Dekorisana su salvetama i jestivim flomasterima.
Pored farbanja jaja u kurkumi, možete ih bojiti na razne načine - prirodnim i veštačkim bojama.
Neki od načina su:
- bojenje-farbanje jaja u crnom vinu;
- bojenje-farbanje jaja u lukovini;
- bojenje-farbanje jaja u soku od cvekle;
- bojenje-farbanje jaja u soku od spanaća;
- bojenje-farbanje jaja kafom;
- bojenje-farbanje jaja alevom paprikom...
Nisam isprobala sve tehnike, ali čula sam da jaja imaju lepu boju kada se kuvaju u crnom vinu.
Jaje na fotografiji je bojeno u soku od cvekle, ali je ljuska bila takva da je delimično upila boju.
Jaje je prethodno izbeljeno.
Uskršnje zeke možete napraviti od malo čvršćeg kiselog/kvasnog testa.
Ili od testa za "mlečni hleb", recept je OVDE.
Ideja je sa interneta kao i fotografija na kojoj možete videti postupak.
Od istog testa, možete napraviti i gnezda. Ispletite pletenicu od dve rolnice i uvijte je u spiralu.
Gnezda sam dekorisala ptičicama koje sam napravila od kačkavalja, obojila ih kurkumom i čačkalicama pričvrstila za gnezda.
Za ptičice su vam potrebni sekači.
Dodajte neku grančicu, jestivu ili nejestivu, i ugođaj je potpun ;).
Ili ovako:
Zeke, slatke ili slane, možete napraviti od prhkog testa, onog koje najčešće pripremate, uz pomoć sekača/modlica.
Kada je dekoracija zečeva u pitanju, pustite mašti na volju.
Moja dekoracija je vrlo svedena - mašnice i kokos koji sam zalepila uz pomoć meda.
Recept za karamel piliće, možete videti OVDE.
Venčiće, gnezda i slične simbolične đakonije možete napraviti i od lisnatog testa.
Ili od kiselog testa, slatkog (milchbrot) ili nekog slanog.
Recept za milchbrot (mlečni hleb - slatko testo), možete naći OVDE.
Uskršnja jaja možete dekorisati listovima.
Jaja možete dekorisati voskom. A kako, pokazaće vam Aleksandar Nikolić
Pa onda... Jestiva korpa za jaja ;)
(od čvrstog kiselog testa)
Kada su u pitanju kolači, odlučite sami da li ćete praviti torte ili sitne kolače. Ili možda i jedno i drugo.
Neke od recepata za sitne kolače, možete videti OVDE.
U pitanju je Uskršnji doručak.
Tako je bar kod nas u kući, u Beloj Crkvi. Ritual "ranog" doručka se kod većine obavlja nakon povrtaka iz crkve po završetku ponoćne mise. Ali i ujutru, nakon buđenja.
Kada smo bili deca, baba je bila zadužena za pripremu Uskršnjeg doručka koji je pripremala, najčešće, petkom popodne.
U pitanju su bile velike količine, a samim tim i velika šerpa i jedno "veliko" krčkanje,
Pokušaću da vam dočaram kako je sve to izgledalo.
Deda je bio zadužen za nabavku sledećih sastojaka:
nekoliko dimljenih kolenica, komadi dimljene šunke, željena količina suvih domaćih kobasica, šargarepe, koren peršuna, paškanat, crni luk, beli luk, lovorov list, biber i jaja.
Prvo se kuvaju svi mesni sastojci, prva voda se možete baciti.
Potom se nalije "druga" voda, doda se povrće i kuva dok sve ne omekša. Koliko ćete kuvati, zavisi od toga kakav efekat želite da postignete - manje raskuvano ili raskuvanije meso.
Kada je sve skoro gotovo, 15-20 minuta pred kraj, dodaju se jaja.
Jaja je potrebno dobro oprati.
Svako jaje udarite u šerpu kako bi ljuska malo napukla i kako bi jaja dobila ukus šunke i svega ostalog što se kuva.
Sve to krčkajte dok se jaja ne skuvaju.
Ostavite da se "doručak" ohladi u šerpi.
Mislim da je to sve. Nemam fotografiju ovog tradicionalnog Uskršnjeg doručka, pa pokušajte da zamislite kako sve to izgleda i kakvog je ukusa ;).
Više o obeležavanju Uskrsa u mom rodnom mestu, pročitajte OVDE.
Srećan Uskrs!
Zaista prelepe ideje!
ReplyDeleteHvala, draga ;)
Delete