Saturday, April 4, 2015

Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja


Bliži se Uskrs. Katolički je već zakucao na vrata. U tom slučaju, kasnim sa objavom, ali verujem da će ista biti od koristi pravoslavnim vernicima.
Pozitivna trema je sasvim prihvatljiva. Većina domaćica polemiše na temu pripreme i dekoracije Uskršnje trpeze.
Posebna pažnja posvećuje se farbanju i dekoraciji jaja.
Dajem vam par predloga koji mogu poslužiti kao inspiracija.


Ove godine je posebnu pažnju privuka dekupaž tehnika dekorisanja jaja. Ona se primenjivala i ranije, ali nije bila toliko popularna.
Nije u pitanju ništa komplikovano.
Za dekoraciju se koriste višeslojne salvete (poželjno je da motivi budu sitniji), belance, slikarska četkica, malo mašte i naravno jaja.
Isecite želje motivne sa salveta, skinite prvi sloj, prislonite ga na jaje i premažite belancetom.
Belance treba delimično umutiti - ja to radim viljuškom.
Za dekorisanje koristiti kuvana jaja.


Izbeljivanje jaja
Ukoliko vam se ne dopada boja jaja, ne brinite, vrlo jednostavno ih možete izbeliti.
Prilikom kuvanja jaja, dodajte malo alkoholnog sirćeta i malo soli. 
Ne znam tačno da vam kažem koja je količina potrebna jer nisam merila,  ali na 1/2 l vode nisam sipala više od 3-4 kašike sirćeta.
Na 1 l vode je dovoljno sipati 1 dl sirćeta i kašičicu soli.
Jaja kuvajte na uobičajen način (u vodi u koju ste sipali sirće i so). 
Ostavite ih da se prohlade u vodi u kojoj su se kuvala, pa ih lagano istrljajte vlažnom krpom.
Za trljanje možete koristiti truleks krpu.
Videćete kako se skida sloj sa ljuske, a jaja postaju bela.
Ukoliko želite da farbate izbeljena jaja (na način koji zahteva da se jaja kuvaju u boji), kuvajte ih samo nekoliko minuta, prelijte hladnom vodom i još mlaka istrljajte krpom kako biste skinuli tamniji sloj.
Jaja kuvajte u boji prema uputstvu sa pakovanja. 
Nakon izbeljivanja, jaja možete dekorisati po želji - dekupaž tehnikom, jestivim flomasterima, sličicama, trakama...



Nakon izbeljivanja, jaja sam bojila kurkumom. Nisam zadovoljna bojom - očekivala sam mnogo više od kurkume.
Jaje sa desne strane ima intenzivniju boju. Drugo, skoro da nije bilo žuto.


A možda nije samo do kurkume već i do ljuske.



Jaja koja vidite na gornjoj i donjoj fotografiji nisam izbeljivala. Dekorisana su salvetama i jestivim flomasterima.


Pored farbanja jaja u kurkumi,  možete ih bojiti na razne načine - prirodnim i veštačkim bojama.
Neki od načina su:
  • bojenje-farbanje jaja u crnom vinu;
  • bojenje-farbanje jaja u lukovini;
  • bojenje-farbanje jaja u soku od cvekle;
  • bojenje-farbanje jaja u soku od spanaća;
  • bojenje-farbanje jaja kafom;
  • bojenje-farbanje jaja alevom paprikom...
Neke od načina bojenja prirodnim bojama, možete videti OVDE i OVDE.


Nisam isprobala sve tehnike, ali čula sam da jaja imaju lepu boju kada se kuvaju u crnom vinu.
Jaje na fotografiji je bojeno u soku od cvekle, ali je ljuska bila takva da je delimično upila boju.
Jaje je prethodno izbeljeno.




Uskršnje zeke možete napraviti od malo čvršćeg kiselog/kvasnog testa.
Ili od testa za "mlečni hleb", recept je OVDE.


Ideja je sa interneta kao i fotografija na kojoj možete videti postupak.


Od istog testa, možete napraviti i gnezda. Ispletite pletenicu od dve rolnice i uvijte je u spiralu.


Gnezda sam dekorisala ptičicama koje sam napravila od kačkavalja, obojila ih kurkumom i čačkalicama pričvrstila za gnezda.
Za ptičice su vam potrebni sekači.
Dodajte neku grančicu, jestivu ili nejestivu, i ugođaj je potpun ;).


Ili ovako:



Zeke, slatke ili slane, možete napraviti od prhkog testa, onog koje najčešće pripremate, uz pomoć sekača/modlica.
Kada je dekoracija zečeva u pitanju, pustite mašti na volju.
Moja dekoracija je vrlo svedena - mašnice i kokos koji sam zalepila uz pomoć meda.


Recept za karamel piliće, možete videti OVDE.


Venčiće, gnezda i slične simbolične đakonije možete napraviti i od lisnatog testa.


Ili od kiselog testa, slatkog (milchbrot) ili nekog slanog.


Recept za milchbrot (mlečni hleb - slatko testo), možete naći OVDE.



Uskršnja jaja možete dekorisati listovima.


Jaja možete dekorisati voskom. A kako, pokazaće vam Aleksandar Nikolić



Pa onda... Jestiva korpa za jaja ;)
(od čvrstog kiselog testa)



Kada su u pitanju kolači, odlučite sami da li ćete praviti torte ili sitne kolače. Ili možda i jedno i drugo.
Neke od recepata za sitne kolače, možete videti OVDE.






I naravno, ne zaboravite na cvetne dekoracije.










Kada je u pitanju "konkretnija" hrana koja me asocira na ovaj praznik izdvajam kuvanu šunku i svašta nešto i još po nešto.
U pitanju je Uskršnji doručak.
Tako je bar kod nas u kući, u Beloj Crkvi. Ritual "ranog" doručka se kod većine obavlja nakon povrtaka iz crkve po završetku ponoćne mise. Ali i ujutru, nakon buđenja.
Kada smo bili deca, baba je bila zadužena za pripremu Uskršnjeg doručka koji je pripremala, najčešće, petkom popodne.
U pitanju su bile velike količine, a samim tim i velika šerpa i jedno "veliko" krčkanje,
Pokušaću da vam dočaram kako je sve to izgledalo.
Deda je bio zadužen za nabavku sledećih sastojaka:
nekoliko dimljenih kolenica, komadi dimljene šunke, željena količina suvih domaćih kobasica, šargarepe, koren peršuna, paškanat, crni luk, beli luk, lovorov list, biber i jaja.
Prvo se kuvaju svi mesni sastojci, prva voda se možete baciti.
Potom se nalije "druga" voda, doda se povrće i kuva dok sve ne omekša. Koliko ćete kuvati, zavisi od toga kakav efekat želite da postignete - manje raskuvano ili raskuvanije meso.
Kada je sve skoro gotovo, 15-20 minuta pred kraj, dodaju se jaja.
Jaja je potrebno dobro oprati.
Svako jaje udarite u šerpu kako bi ljuska malo napukla i kako bi jaja dobila ukus šunke i svega ostalog što se kuva.
Sve to krčkajte dok se jaja ne skuvaju.
Ostavite da se "doručak" ohladi u šerpi.
Mislim da je to sve. Nemam fotografiju ovog tradicionalnog Uskršnjeg doručka, pa pokušajte da zamislite kako sve to izgleda i kakvog je ukusa ;).
Više o obeležavanju Uskrsa u mom rodnom mestu, pročitajte OVDE.

Srećan Uskrs!

















2 comments: