Monday, April 6, 2015

Meraklijska mrsna pita


Neophodni sastojci:
1 šolja kukuruznog brašna;
1 šolja integralnog brašna po izboru (najčešće koristim ražano i heljdino);
1 šolja crnog brašna (može i belo);
1 kašika suve mirođije;
1 kašika kima;
2 kašike semenki lana;
2 kašike susama;
1 kašičica soli;
1 kašičica praška za pecivo;
1 kašičica bibera (ili po ukusu);
1 kašičica belog luka u prahu (ili po ukusu);
3 veća jajeta;
1 šolja jogurta;
1 šolja kisele vode;
1,5 dl ulja;
300 g zelja (spanaća ili blitve);
100 g praziluka;
2 struka mladog luka;
200 g tvrdog sira;
100 g šunke ili mesnate slanine.


Priprema:
Prvo prepečem semenke ukoliko već nemam takve.
Potom propržim iseckan praziluk i mladi luk na malo ulja, pa dodam usitnjeno zelje i dinstam dok se ono ne omekša.
Sjedinim sve suve sastojke, dodam jogurt, vodu jaja, ostatak ulja, pa umutim. Na kraju dodam mešavinu zelja i luka, mrvljen sir i iseckanu šunku.
Lagano izmešam i pečem u plehu za projice na 200-220 stepeni dok ne porumene (oko 25 minuta).
Ako ne jedete meso (kao ja), šunku ili slaninu stavite u pola testa.


Ova mrsna pita je nastala po uzoru na posnu pitu, a naziv je dobila po pivu koje sam koristila za pripremu iste.
Posna pita je nastala u saradnji sa Aleksandrom Nikolićem poznatijem po blogu: chalekuvakrkanluk.blogspot.com


Posnu meraklijsku pitu možete napraviti  tako što ćete eliminisati mrsne sastojke (jaja, jogurt, sir i šunku), a umesto jogurta, koristiti pivo.
Za ovu količinu suvih sastojaka, potrebno vam je 2,5 dl kisele vode i 1,5 dl piva.
Obzirom da pivo ima gorak ukus, količinu istog možete smanjiti u korist kisele vode.
Takođe, ukoliko ne volite neki od sastojaka, eliminišite ga ili ga zamenite onim koji volite.
Aleksandar  je  koristo vlašac koji sam zamenila mirođijom. On je u pitu stavio spanać, a ja zelje...
U svakom slučaju, pustite mašti na volju i eksperimentišite u kuhinji ;).




2 comments: